'Cannes' je dit geloven? Schokkende beelden van afval op zeebodem mondaine badplaats

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Als u de Franse mondaine badplaats Cannes zou moeten beschrijven, dan denkt u waarschijnlijk aan de glitter en de glamour, de stijl en de luxe. Maar wist u dat het verhaal onder de oppervlakte heel wat minder fraai is? Duiker Laurent Lombard dook in het water en onthulde de schande achter alle oppervlakkige schone schijn: het zwerfvuil dat veilig verscholen ligt op de bodem van de zee.

Milieuactivist en fervent duiker Laurent Lombard toont met zijn duik aan dat het water van Cannes in schril contrast staat met het fonkelende beeld van de rijke stad.

Op het eerste zicht ziet alles er nochtans normaal uit. Enkele luxueuze jachten dobberend op een prachtig heldere azuurblauwe zee. Maar onder het wateroppervlak verandert alles. Weg sprankelende sfeer, hallo zwerfvuil. Het (jammer genoeg niet meer zo) schokkende verhaal van zeevervuiling met alle schadelijke milieugevolgen vandien.

Volgens Laurent is het een probleem van vele oceanen: aan de oppervlakte ziet alles er oké uit, maar dieper in het water is het beeld geheel anders. Schoon van ver maar ver van schoon, zoals ze zeggen.

Laurent plaatste het filmpje online en schudde daarmee de burgemeester van Cannes wakker die meteen een grote bodemreiniging aankondigde. Hoelang zal het duren voor de bodem weer vol afval ligt?

Dit verhaal gaat enkel over Cannes, maar de hoeveelheid afval in onze zeeën swingt wereldwijd de pan uit. Denk maar aan de 'Plastic Soup' of de gigantische drijvende vuilnisbelt in het noorden van de Stille Oceaan waar enorme hoeveelheden zwerfvuil samendrijven.

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook