“Biologisch afbreekbare” zakjes overleven zo maar even drie jaar in de natuur

Imogen Napper
Plastic zakjes die zogenaamd ‘biologisch afbreekbaar’ zijn, blijven intact en zelfs perfect bruikbaar na drie jaar in de zee of de grond. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Plymouth gepubliceerd in Environmental Science and Technology.

Plasticvervuiling en de impact daarvan op het milieu heeft geleid tot een groei in biologisch afbreekbare en composteerbare opties. Maar vormen die echt een milieuvoordeel tegenover gewone plastic?

De studie van Plymouth University testte voor het eerst hoe composteerbare zakken, twee types van biologisch afbreekbare zakken en gewone plastic zakken over de jaren heen ‘overleven’ in de natuur. De zakken werden telkens blootgesteld aan drie natuurelementen: ze gingen drie jaar in het water, drie jaar onder de grond en lagen drie jaar in open lucht. Het opvallende resultaat: geen enkele van de zakken was in drie jaar tijd volledig vergaan in alle omgevingen. Vooral onder de grond en in het water bleken de zakken bijzonder weerbaar.

Zelfs geen scheurtje

De composteerbare zak deed het in een wateromgeving een pak beter dan de biologisch afbreekbare zak. Na drie maanden in zee was die volledig verdwenen. Onder de grond composteerde hij na 27 maanden. Biologisch afbreekbare zakken die onder de grond of in zee lagen, waren na drie jaar tijd nog altijd niet verdwenen. Integendeel, ze waren gewoon bruikbaar en konden zonder problemen nog gewicht dragen. Zonder zelfs maar een scheurtje.

“Het is ongelofelijk dat die zakken gewoon een lading boodschappen kunnen dragen”, stelt onderzoeksleider Imogen Napper. “Ik stond versteld. Als je iets ziet dat als ‘biologisch afbreekbaar’ gelabeld is, dan denk je automatisch dat het sneller zal afbreken dan gewone plastic zakken. Maar – toch minstens voor een periode van drie jaar – toont ons onderzoek aan dat dit niet altijd het geval is.”

“Misleid”

“Dit doet de vraag rijzen of het publiek misleid wordt”, voegt professor Richard Thompson, hoofd van de International Marine Litter Research Unit van de universiteit, toe.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lore Kluwer

  Heel dat gedoe met te betalen winkelzakken is een lucratief handeltje voor de winkels. Meer niet. Als winkels zo inzitten met het milieu, zouden ze perfect gratis papieren zakken kunnen geven. Die zouden sowieso recycleerbaar zijn.

 • Gerda Vetmuylle

  In België bestaat een uniek bedrijf gespecialiseerd in het maken van afbreekbaar zakken , en het is zelfs geen plastiek, het lijkt er op. Hun materialen zijn binnen enkele maanden volledig afgebroken in het milieu. Maar ze krijgen niet de nodige aandacht. Jammer.

 • Lisette Theunis

  Als er maar BIO of groen voor staat dan zal het wel ok. zijn. Bvb. groene stroom, bio zeep of afbreekbare roudup enz. De 30000 lobbyisten in de eu doen waar ze dik voor betaald worden. Iedereen in de zak zetten. Na de verkiezingen krijgen we eindelijk ook groene belastingen erbij, of zijn het bio Co2 milieutaksen ?

 • Carla Van Geel

  Gedurende die 3 jaar zullen walvissen dus nog altijd het slachtoffer zijn van een maag vol brol. Hoelang kunnen die industrie en de voedsel misbruiken nog verder doorgaan en hoe zijn die controles als ze al zijn vastgelegd. Wanneer worden de verantwoordelijken voor soortgelijke zaken nu eindelijk eens gestraft?

 • Gunter De Ryck

  Vraag is natuurlijk welk label deze zak had. Een label 'OK Compost' wil enkel zeggen dat het composteerbaar is in een professionele installatie na een thermoshock van 70°C. Het label 'OK Compost Home' garandeert wel dat de zak op de composthoop mag. De labels 'OK Biodegradable Soil ' en 'OK Biodegradable Water' garanderen dan weer dat de zakken voor minstens 90% worden afgebroken in respectievelijk de bodem en zoet water. Uit het artikel kan niet afgeleid worden om welk type label het ging!