"Bevissing Antarctisch krill vormt ernstige bedreiging voor een van 's werelds laatste grote ongerepte natuurgebieden"

Daniel Beltrá/Greenpeace
De industriële bevissing van krill in de ongerepte wateren rond Antarctica bedreigt de toekomst van een van 's werelds laatste grote wildernissen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Greenpeace, dat vandaag gepubliceerd is.

Krill is een verzamelnaam voor kleine garnaalachtige zeedieren. Het voedt zich met zeealgen, maar het is zelf een belangrijke voedselbron voor walvissen, pinguïns, robben en nog een groot aantal andere vissoorten. Krill is cruciaal in de Antarctische voedselketen, maar de garnaalachtige diertjes spelen ook een belangrijke rol in het verminderen van broeikasgassen. Die halen ze uit de atmosfeer door aan de zeeoppervlakte koolstofrijk voedsel te eten dat ze dieper in de oceaan weer afscheiden.

Volgens het nieuwe onderzoek, waarbij Greenpeace vijf jaar lang krillvissersboten in de gaten hield, komen die dichter en dichter "in de buurt van pinguïnkolonies en voedingsgebieden voor walvissen". De milieuorganisatie wijst er ook op dat gestrande vissersboten, olielekken, branden en andere milieuvervuiling door schepen een serieuze bedreiging vormen voor het Antarctisch ecosysteem. Greenpeace roept daarom op tot een onmiddellijke stopzetting van de visserij in regio's die als beschermd zeegebied gelden.

Zo ziet krill eruit.
AFP Zo ziet krill eruit.

Vorige maand bleek ook al uit een ander onderzoek dat de combinatie van klimaatverandering en industriële bevissing het krillbestand stevig doet slinken. Sinds de jaren 70 is dat bestand met maar liefst 80 procent afgenomen. Dat kan een desastreuze impact hebben op grotere zeedieren. De pinguïnpopulatie zou zelfs met een derde kunnen dalen tegen het einde van de eeuw.

Voor de mens is krill interessant om gezondheidsmiddeltjes te maken, zoals krillolie en omega 3-pilletjes. Die zouden helpen tegen te hoge bloeddruk, hartziektes, beroertes en depressies. Het wordt ook gebruikt als voedsel in viskwekerijen en zelfs in eten voor huisdieren. 

De industriële krillvisserij, die zichzelf volgens Greenpeace omschrijft als "zuiverder dan sneeuw", zou de komende drie jaar nog met twaalf procent per jaar stijgen.

Krillvissersboot in de buurt van Trinity Island.
Daniel Beltrá/Greenpeace Krillvissersboot in de buurt van Trinity Island.



9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • ingrid mertens

  Ben het volledig met je eens Sobek! Mede doen de politiekers er alles aan om de natuur nog vlugger naar de knoppen te helpen met alle gevolgen van dien voor mens en dier! Als er voor hun geld mee te verdienen valt, kijken ze niet meer naar de wensen van hun kiezers, naar wat goed zou zijn voor moeder aarde en zijn bewoners!! Erg spijtig want door hun Hebzucht gaat alles ten onder! MENSDOM

 • Yabou Jack

  Tja de mensheid is nu een MensDOM.

 • jef Van De Plas

  Geweldig voorstel Sobek Wessels,

 • chris delanghe

  De idioten genaamd mensheid slager erin om op industriele wijze de hele planeet in recordtempo naar de maan te helpen. Met name de planeet waar we zelf op leven. dit voor een paar egoisten geldwolven en hebberikken. ... Engtriestig.

 • Frans Peeters

  Er is voor alles maar een probleem, we zijn met te veel al lopen er hier met meer als 5 kinderen en daar doet men niets aan