"Belgische korte vluchten zijn ecologische dwaasheid"

De korte vluchten van 85 kilometer zouden bij elk traject 5,5 ton CO2 uitstoten.
UNKNOWN De korte vluchten van 85 kilometer zouden bij elk traject 5,5 ton CO2 uitstoten.
Op de luchthaven van Luik zijn er dagelijks nog steeds vluchten naar of vanuit Zaventem of Oostende. Dat meldt de krant La Meuse, die de vluchten als een ecologische dwaasheid afdoet. Dergelijke korte vluchten zijn verboden in het Waalse gewest, maar blijven voortduren.

Zo organiseren sommige touroperators chatervluchten die in Bierset opstijgen en in Zaventem landen om er passagiers op de pikken voordat ze koers zetten naar bijvoorbeeld Turkije. Bij de terugkeer landt het vliegtuig in Bierset om passagiers af te zetten voordat het naar Brussel doorvliegt.

5,5 ton CO2
Deze korte vluchten van 85 kilometer stoten bij elk traject 5,5 ton CO2 uit. Hetzelfde traject per autocar blijft volgens de krant beperkt tot 70 kilo kooldioxide.

Dagelijkse vlucht
Terwijl touroperators als Jetair en Thomas Cook toegeven dat ze uitzonderlijk dergelijke korte vluchten organiseren, spreekt een bron binnen de luchthaven van Luik van gemiddeld één vlucht per dag. Het gaat zowel om charter- als vrachtvluchten naar of vanuit Zaventem of Oostende. (belga/adha)