“Amerikaanse leger stoot meer broeikasgassen uit dan heel Portugal”

Foto ter illustratie.
EPA Foto ter illustratie.
Het leger van de Verenigde Staten stoot een enorme hoeveelheid broeikasgassen uit, meer dan de totale uitstoot van geïndustrialiseerde landen als Portugal, Denemarken en Zweden. Als het leger een land zou zijn, dan stond het op de 55e plaats van landen met de meeste uitstoot. Dat concluderen onderzoekers in een rapport gepubliceerd door Brown University.

Het Pentagon, verantwoordelijk voor de militaire operaties, stootte in 2017 ongeveer 59 miljoen ton koolstofdioxide, methaan en andere broeikasgassen uit. Het transporteren van troepen en wapens draagt voor 70 procent bij aan de emissies, vooral door de verbranding van vliegtuigbrandstof en diesel.

Bedreiging nationale veiligheid

Broeikasgasemissies dragen bij aan wereldwijde klimaatverandering. Ironisch genoeg dat het Pentagon zelf, in een in januari verschenen rapport, klimaatverandering een ‘bedreiging voor de nationale veiligheid’ noemt die ‘een stijgende zeespiegel, meer natuurrampen en voedsel- en watertekorten tot gevolg heeft.’ Het leger heeft de uitstoot sinds 2009 wel significant verminderd door het gebruik van efficiëntere voertuigen en schonere energiebronnen.

“Er is nog veel ruimte om de uitstoot te verminderen. Veel missies moeten worden heroverwogen om de wereld een veiligere plek te maken”, stelt Neta Crawford, auteur van het onderzoek. “Als het Amerikaanse leger de broeikasgasuitstoot significant zou verminderen, dan zouden de bedreigingen voor de nationale veiligheid, die zo worden gevreesd door de Amerikanen, ook minder waarschijnlijk worden.” 

Om de nationale veiligheid te waarborgen, geven de Verenigde Staten per jaar meer dan 700 miljard dollar uit aan het leger, meer dan de grootste rivalen China en Rusland bij elkaar. 

China

België staat op de 41e plaats van landen met de meeste uitstoot van broeikasgassen in 2017, met 100 miljoen ton CO2-equivalent aan broeikasgassen. China (9.839 miljoen ton) voert de lijst aan, gevolgd door de Verenigde Staten met bijna de helft minder uitstoot (5.270 miljoen ton), volgens cijfers van de Global Carbon Atlas. Portugal staat op de 57e plaats (55 miljoen ton), Zweden 65e (42 miljoen ton) en Denemarken 75e (35 miljoen ton).
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Voila, men heeft de vervuilers gevonden! Laat de Diesels opnieuw rijden!

 • Ferdinand Engelbeen

  Erik Desloover, per kg product (cacao, koffie, bananen,...) produceert een vrachtschip veel minder CO2 per km dan met een vrachtwagen zongerijpte tomaatjes uit Zuid-Spanje te halen. Idem voor passagiersschepen: per vervoerde persoon en per km is dat minder dan met zijn twee in een auto. Inzake vervuiling met voornamelijk zwavel is dat wat anders, maar ook daar gelden LEZ zones in de havens, de Schelde en een stuk van de Noordzee.

 • raf janssens

  Dus landen met een verwaarloosbare CO2 uitstoot zoals België en Zweden worden op hun kop gezet door klimaatactivisten terwijl de landen met monsterlijk hoge CO2 lozingen als de USA, China, India, Rusland en Japan samen verantwoordelijk zijn voor meer dan 50% van de jaarlijkse uitstoot.

 • Sobek Wessels

  Niks zal helpen tegen het Klimaat en de Milieu vervuiling ! Waarom Niet ? Omdat de Mensheid te Hebzuchtig is en Niemand zal willen toegeven of inperken ! Als 1 Groot land zoals China of VS hun Botten vegen aan alle afspraken en lustig verder doen zullen de anderen ook geen inspanningen meer doen ! Het is trouwens al Lang te laat we kunnen Niks meer doen aan de verandering en vervuiling !

 • Sylvain Girard

  Laat die soldaten maar met de fiets nr het Midden-Oosten rijden. 2 vliegen in 1 klap :D