"Als je het over het klimaat wil hebben, moet je tegenwoordig al bijna in een lemen hut wonen"

Regisseur Nic Balthazar.
PHOTO_NEWS Regisseur Nic Balthazar.
Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, is vanavond in het VRT-programma 'Terzake' in debat gegaan met regisseur Nic Balthazar. Die daagt samen met 10 collega-BV's de verschillende overheden van ons land voor de rechter. "We spannen deze rechtszaak aan, omdat er telkens te weinig gedaan wordt, willen we deze planeet op een leefbaar niveau houden", aldus Balthazar.

Balthazar zet zich al jaren in voor het klimaat, maar zag zijn acties naar eigen zeggen te vaak op niets uitdraaien. "Je moet heel veel acties doen. Sinds 2008 hebben we filmpjes gemaakt, gedanst en gezongen voor het klimaat. Dat waren allemaal zeer open acties, met open hand naar de politiek. Maar die bleven onbeantwoord."

Klimaatzaak, zoals de actie van de BV's heet en waarvan iedereen mede-eiser kan worden, haalde de mosterd in Nederland. Daar moet de rechter in april beslissen of de Nederlandse overheid zich schuldig maakte aan een "onrechtmatige daad", zoals dat in het Nederlandse justitiesysteem heet. Verschillende bedrijven en burgers verenigden zich om de overheid er aansprakelijk te stellen voor een ontoereikend klimaatbeleid.

Joke Schauvliege.
BELGA Joke Schauvliege.

Kyoto-normen

In ons land is het echter nog niet zo ver. De overheid krijgt een maand de tijd om met een antwoord te komen op beleidsniveau. Minister Schauvliege haalt aan dat België de Kyoto-doelstellingen gehaald heeft, maar Balthazar countert met een buis van de Europese instellingen. "De Kyoto-normen lagen trouwens veel te laag", aldus Balthazar. "We spannen deze rechtszaak aan, omdat er telkens te weinig gedaan wordt, willen we deze planeet op een leefbaar niveau houden."

Als je het over het klimaat wil hebben, moet je tegenwoordig al bijna in een lemen hut wonen en je met regenwater wassen

Nic Balthazar

Lemen hut

Vanmorgen verscheen in De Morgen een brief van minister Schauvliege, waarin ze iedereen aanspoort eerst in eigen boezem te kijken. "Het klopt dat we een beleid moeten voeren, maar het is een verhaal van ons allemaal", aldus Schauvliege in 'Terzake'.

"We moeten dat natuurlijk ook allemaal zelf doen. En we doen dat al een tijdje, maar we zijn nog steeds het land met de vijfde grootste voetafdruk ter wereld", antwoordt Balthazar. "We halen het niet met te zeggen 'Zullen we het allemaal wat minder slecht doen'. We moeten investeren in een derde industriële revolutie."

De bv's konden gisteren ook op wat kritiek rekenen "met hun vele vliegreizen en sjieke auto's". "Als je het over het klimaat wil hebben, moet je tegenwoordig al bijna in een lemen hut wonen en je met regenwater wassen", aldus Balthazar.