“Aannemers kunnen voortaan verzekering nemen voor milieuschade die ze aanrichten”

Hollandse Hoogte / Marc de Haan
Aannemers zullen zich voortaan passend kunnen laten verzekeren voor schade die ze toebrengen aan het milieu, bijvoorbeeld bij het verwijderen van asbest. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) stelde daarvoor samen met de Amerikaanse verzekeringsmakelaar Marsh een collectieve verzekering milieuaansprakelijkheid op. Dat maakte de VCB bekend.

Volgens de VCB dekken traditionele verzekeringen nauwelijks milieuschade en al helemaal geen asbestschade. En dat terwijl de Vlaamse overheid het actieplan asbestafbouw heeft gelanceerd, dat Vlaanderen asbestveilig moet maken tegen 2040. "We merken ook een toenemend bewustzijn en een hogere alertheid bij consumenten en bedrijven voor de impact van schadelijke stoffen zoals asbest op mens en milieu", zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB, in een persbericht. Hij wijst erop dat bouwbedrijven aansprakelijk kunnen gesteld worden voor milieuschade, zoals bij verwijderen van asbest.

“Betere dekking dan traditionele verzekering biedt”

De nieuwe verzekering komt aan die lacune dus tegemoet. Het gaat om een collectieve verzekering, waarbij als verzekeringnemer voor de aannemers Immoterrae optreedt. Immoterrae is een organisatie die de VCB in het verleden heeft opgericht om milieutechnische en juridische expertise te verlenen voor vastgoed- en bouwprojecten. "Door deze manier van werken stonden we sterker in de onderhandelingen met de verzekeraars en hebben we de premies voor de leden van de Confederatie Bouw kunnen beperken", zegt Dillen.

Ook dekking schade aan biodiversiteit

De collectieve verzekering milieuaansprakelijkheid dekt overigens ook 'schade aan de biodiversiteit'. Maar de focus ligt toch op asbestschade tijdens diverse aannemingswerkzaamheden, klinkt het. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Guy Beeckmans

    Ja die weeral zal doorgerekend worden naar de klant.....