"75 miljoen extra voor het klimaat? Een goed begin, maar het is nog niet genoeg”

Kyra Gantois naast haar boezemvriendin Anuna De Wever.
Photo News Kyra Gantois naast haar boezemvriendin Anuna De Wever.
De 75 miljoen euro die de Vlaamse regering gaat gebruiken voor bijkomende klimaatmaatregelen is een goed begin. “Maar het is nog steeds niet genoeg”, stelt Kyra Gantois van Youth for Climate.

De middelen van de Vlaamse regering komen bovenop de eerder genomen maatregelen en de afspraken in het Vlaams Energie- en Klimaatplan. De grootste bijkomende budgetten gaan naar de energetische renovatie van sociale woningen (20 miljoen euro) en van het onderwijspatrimonium (15 miljoen euro). Op de valreep wordt er dus toch nog een tandje bijgestoken. 

De druk die de klimaatjongeren en de vele klimaatactivisten de afgelopen weken opvoerden, lijkt zo toch enigszins effect te hebben. "Onze acties leveren op dat er veel over het klimaat wordt gepraat in het parlement, binnen gezinnen, op straat enzovoort. Maar als onze acties nu echt iets hadden kunnen opleveren, dan was het wel het stemmen voor de herziening van het artikel 7bis", verduidelijkt Gantois.

De jongeren van Youth for Climate vinden dat er binnen alle regeringen nog een tandje mag worden bijgestoken en blijven erbij dat er op federaal vlak een kans gemist is. "De herziening van artikel 7bis was een mooi begin geweest. Die bijkomende maatregelen zijn allemaal goed, maar we willen echte bewijzen van verandering zien. We blijven doorgaan met onze marsen. Dit is nog niet genoeg.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“We zouden moeten panikeren”
Greta Thunberg was dan weer present in Berlijn. De Zweedse klimaatactiviste sloot zich aan bij de duizenden leerlingen die vandaag meeliepen in een ‘Fridays for Future’-optocht. Die eindigde aan de Brandenburger Tor.

“Wij willen een toekomst. Is dat te veel gevraagd? Dit is nog maar het begin van het begin”, sprak de 16-jarige activiste de menigte in het Engels toe.

“De oudere generatie is er niet in geslaagd de grootste crisis van de mensheid te beheersen. Ze aaien jonge mensen over het hoofd en zeggen hen dat alles goed komt. Maar we zouden moeten panikeren.”

Thunberg sprak de menigte toe aan de Brandenburger Tor.
AFP Thunberg sprak de menigte toe aan de Brandenburger Tor.

De Berlijnse politie schatte het aantal deelnemers op meer dan 10.000. Er spraken activisten uit verschillende Europese landen.

Thunberg, die eerder deelnam aan een optocht in Hamburg, blijft nog tot overmorgen in Berlijn. Morgen krijgt ze een Golden Camera-award op de Tempelhof-luchthaven voor haar activisme. Zondagavond is ze -samen met verschillende prominente politici- te gast in de talkshow ‘Anne Will’, een van de belangrijkste actualiteitenprogramma’s van Duitsland.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • herman cohen

  Beste De Wever wil je echt iets doen voor het klimaat ga naar USA, China USSR probeer daar de geesten te laten rijpen, evenwel met het risico dat ge opgesloten wordt, maar daar zitten de echte vervuilers. Is dat te ver; ga posteren voor de Antwerpse chemische industrie, zien of uw naamgenoot en keizer van Antwerpen hiermee opgezet is. Al de rest is zever en ideaal voor plopsaland maar niet voor de echte wereld.

 • pascal devillé

  In feite moet er geen belastingsgeld uitgedeeld worden.De machthebbers moeten gewoonweg uitgaan van het principe dat vervuilers betalen via BTW tarieven.Te beginnen met de producenten natuurlijk.Bijvoorbeeld.De niet-ecologische landbouwprodukten zwaarder belasten dan de ecologische.Maar ja, dan raken ze aan de belangen van de grote spelers en dat willen of durven ze niet.

 • FRANK WILLEMS

  Met geld gaat men het klimaat niet redden , er gaan er wel een paar rijk van worden ... dit zegde mister Gore jaren geleden , aan het klimaat is geld te verdienen .

 • Ludo Wouters

  Het nieuwe socialisme. Wanneer het geld van de anderen op is, is de onzin van het klimaat ook voorbij. Hoeveel euro heeft Anuna al bijgedragen en hoeveel hebben de marsen al gekost. Hoeveel dagen heeft dat kind al gebrost en zijn daar al maatregelen voor genomen. Ik denk van niet. Crevits zwijgt in alle talen.

 • Jo Van Caenegem

  Zolang je op de traditionele manier geld gaat aanwenden, gaat dit niet lukken... tenzij over vele tientallen jaren, en dan vele honderduizenden triljarden Euro's, maar die tijd zal je niet hebben, vrees ik. Kapitalisme tegen zijn gebrek aan ethiek organiseren is eigenlijk onvoldoende.