"6 graden warmer, dat is alsof er elke dag 10.000 vliegtuigen neerstorten"

EPA
Willen de wereldleiders een catastrofale klimaatverandering afwenden, dan moet 75 procent van de fossiele brandstoffen onder de grond blijven. Zo niet, dan stijgt de globale temperatuur mogelijk met zes graden Celsius tegen 2100 en komt het bestaan van de mensheid op aarde in gedrang. Dat stellen vooraanstaande wetenschappers.

De groep gerenommeerde wetenschappers, met onder andere Nicholas Stern die al een reeks invloedrijke verslagen schreef over de klimaatverandering, klimaatwetenschapper Hans Joachim Schellnhuber die ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel adviseert en de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs, schreef naar aanleiding van de internationale Earth Day vandaag een statement. Daarin sporen de academici wereldleiders aan de handen nu echt uit de mouwen te steken tegen een fatale klimaatverandering. In december vindt er een nieuwe klimaattop plaats in Parijs.

Veiligheidsgrens

In de statement zijn de doelstellingen aangescherpt: de wetenschappers eisen van de wereldleiders dat ze tegen 2050 een CO2-neutrale samenleving creëren en dat rijke landen het voortouw nemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Ecosystemen zoals regenwouden en oceanen die CO2 absorberen, moeten beter beschermd worden en er moet massaal ingezet worden op technologisch onderzoek en innovatie.

Bovendien moet de stijging van de globale temperatuur onder de twee graden Celsius blijven - de 'veiligheidsgrens'. Cruciaal daarvoor is dat driekwart van de fossiele brandstofreserves onder de grond blijven, zo schrijven de wetenschappers. Zo niet, zijn de gevolgen niet te overzien.

Je wilt niet dat de aarde van vriend in vijand verandert. En dat zou vrij snel kunnen gebeuren

Hoofdauteur Johan Rockström

Kantelpunt

Uit wetenschappelijk standpunt is 2015 "een cruciaal moment", schrijft hoofdauteur Johan Rockström. "Het raam om te ontsnappen aan een toekomst waarbij de temperatuur met meer dan 2 graden Celsius stijgt, staat slechts op een kier. Dit is de laatste kans om ons naar de gewenste toekomst te navigeren."

Mocht de wereld falen om in te grijpen tegen de klimaatverandering, dan is de kans één op de tien dat de temperaturen op aarde meer dan zes graden stijgen tegen 2100. Dat risico zou volgens het statement vergelijkbaar zijn met "tolereren dat er dagelijks wereldwijd 10.000 vliegtuigen neerstorten".

Volgens Rockström is er ondertussen voldoende wetenschappelijk bewijs we een kantelpunt bereikt hebben, waarbij de aarde de opwarming die de mens gecreëerd heeft begint te versnellen. "Je wilt niet dat de aarde van vriend in vijand verandert", aldus Rockström. "En dat zou vrij snel kunnen gebeuren. We moeten de curve van onze CO2-uitstoot de komende tien à vijftien jaar drastisch ombuigen."

Moment van de waarheid

"Zes jaar na de mislukking van de klimaattop in Kopenhagen heeft de wereld een tweede kans om een veilig pad uit te stippelen naar een toekomst waarin het bestaan van de mensheid niet ondermijnd wordt." Maar de wetenschapper is realistisch: wat de wetenschappers vragen en wat er bereikt zal worden in Parijs, zal wellicht ver uit elkaar liggen. "We zijn helemaal niet waar we moeten zijn."

Dat beaamt de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs, medeauteur van de verklaring. "De klimaattop in Parijs is het moment van de waarheid, de laatste kans om onder de bovengrens van 2 graden Celsius te blijven."

De klimaattop in Parijs is het moment van de waarheid, de laatste kans

Jeffrey Sachs, Amerikaans econoomReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels