Methaan in Marsmeteorieten suggereert mogelijkheid van leven op Rode Planeet

EPA
Wetenschappers hebben in Marsmeteorieten methaangas gevonden, wat de mogelijkheid van leven op de Rode Planeet opwerpt, zo bericht de gezaghebbende website space.com.

Wetenschappers rondom Nigel Blamey van de Canadese Brock-Universiteit onderzochten zes Marsmeteorieten die gelden als voorbeelden van vulkanisch gesteente op de Rode Planeet. Het bleek dat er uit alle zes methaan vrijkwam.

Teken van levensvormen
Methaan is de meest eenvoudige organische molecule. Veel van dit gas in onze atmosfeer wordt door levensvormen veroorzaakt, zoals de spijsvertering van vee. Ook vulkanische activiteit kan voor methaan zorgen.

Overigens heeft de Europese sonde Mars Express in 2003 als eerste methaan in de atmosfeer van Mars gevonden, en vorig jaar nam ook de Amerikaanse robotjeep Curiosity het gas waar op zijn landingssite.

Ondergronds
De droge dunne atmosfeer is leven op het oppervlak van de planeet niet gunstig gezind. Maar onder de grond kan er meer kans op levensvatbaarheid zijn: indien er ondergronds methaan is, zouden microben er kunnen van leven, net zoals bacteriën op de meest onherbergzame plaatsen op Aarde.

Blamey en co benadrukken dat zij geen bewijzen hebben gevonden van bestaand of vroeger leven op Mars, maar wel dat methaan mogelijk microben onder het oppervlak kan doen leven.