Metalheads gedragen zich als gasmoleculen in moshpit

Onderzoekers aan de Amerikaanse Cornell University wilden nagaan hoe mensen zich in groep gedragen als ze in paniek geraken. Het is moeilijk om zulke groepshysteries goed te analyseren, en dus keken ze naar moshpits tijdens metalconcerten. Hoewel het niet helemaal hetzelfde is, kan op die manier toch nagegaan worden hoe in groep bewogen wordt tijdens een opgewonden sfeer, zo schrijft de krant Daily Mail.

Over de jaren heen hebben weteschappers perfect kunnen uitdokteren hoe voetgangers zich bewegen op voetpaden. Het is echter heel moeilijk om de bewegingen van een paniekerige groep uitvoerig te bestuderen, omdat er niet genoeg duidelijke beelden van bestaan. Daarom werd besloten om moshpits, waarin metalliefhebbers tegen elkaar botsen, te bestuderen. De groep is namelijk opgewonden, er is een hels geluid, en de lichtshow zorgt voor de nodige afleiding.

De bewegingen in moshpits lijken op het eerste zicht helemaal geen logica te hebben. Uit het onderzoek blijkt echter dat de metalheads dezelfde bewegingen maken als gasmoleculen in een 2D-aanzicht. Er vormt zich namelijk een golvend effect wanneer twee mensen op elkaar botsen en terug uit elkaar gaan. Niet alleen de manier waarop ze bewegen, maar ook de snelheid van de botsingen lijkt sterk op die van gasmoleculen.

De onderzoekers denken voldoende informatie uit de resultaten te kunnen halen, om de bewegingen tijdens een volgende massahysterie beter te kunnen voorspellen, aldus onderzoeker Silverberg. Die kwam zelf op het idee voor de studie, toen hij negen jaar geleden zijn vriendin voor de eerste keer meenam naar een metaloptreden. Die dag stond hij voor het eerst naast de moshpit, in plaats van erin. Dat specifieke moment was de aanzet voor het onderzoek.