Met een tros ballonnen de lucht ingaan, zoals in de film Up? Het kan

De Disney-Pixarfilm Up uit 2009, waarin een oud mannetje een tros ballonnen aan zijn huis bevestigt en de lucht in gaat, blijft tot de verbeelding spreken. De Amerikaanse waaghals Erik Roner dacht: dat wil ik ook. En of het hem gelukt is, zo schrijft de Nederlandse krant NRC.

In het filmpje zie je hoe Roner zich klaarmaakt voor zijn 'ballonvaart'. Vijftig flessen heliumgas en negentig ballonnen maakt hij buit in de ballonnenshop; de verkoopster staat erbij en kijkt ernaar. Verwonderd vraagt ze Roner of het niet verstandig zou zijn om zich ook een parachute aan te schaffen.

De ballonnen opblazen is een huzarenstukje: Roner heeft dan ook een hele rits familie en vrienden opgetrommeld. Eindresultaat? Een tros ballonnen van twee meter op drie, bevestigd aan een armtierig ligbedje.

Roner is extatisch van vreugde: alles verloopt gesmeerd. Maar op 1100 meter loopt het mis

Luchtpistool

Dan volgt het moment waarop Roner maanden gewacht heeft. Hij neemt plaats op het ligbedje, gooit de trossen los en stijgt op.

Roner is extatisch van vreugde: alles verloopt gesmeerd, het surreële uitzicht is adembenemend. Maar op 1100 meter knapt de eerste ballon. Groene ballonnenrestjes dwarrelen apocalyptisch langs Roners bedje.

Op 2400 meter geeft Roner er de brui aan: hij pakt een luchtpistool en doet de ballonnen één voor één knappen.