Met 1.000 km per uur reizen via 'buizenpost': Nederland test het uit

De eerste hyperloop testfaciliteit van Europa. Een 30 meter lange buis om op lage snelheid het futuristische vervoersysteem te testen.
ANP De eerste hyperloop testfaciliteit van Europa. Een 30 meter lange buis om op lage snelheid het futuristische vervoersysteem te testen.
Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat de mogelijke aanleg van een hyperloop onderzoeken. In een dergelijk buizensysteem kan er aan meer dan duizend kilometer per uur gereisd worden. In Delft is vandaag al een eerste testconstructie van 30 meter voorgesteld.

Minister van Infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen gaf vandaag aan dat een testversie van een hyperloop eventueel in de provincie Flevoland zou kunnen komen. Twee steden zouden dan verbonden worden door een buis met lage luchtweerstand, die de hoge snelheden mogelijk moet maken.

Het idee is oorspronkelijk afkomstig van Tesla-baas Elon Musk, maar Nederland wil nu eventueel mee op de kar springen. "We willen in Nederland de Europese proeftuin zijn voor deze innovatieve en duurzame mobiliteit, en zo meer kennis opbouwen", aldus minister Shultz.

Of de baan in Flevoland er komt, hangt af van onderzoek dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu zal opstarten naar de "potentie van de hyperloop". Het ministerie zal samen met de Nederlandse start-up Hardt en het Amerikaanse Hyperloop bekijken of het buizensysteem geschikt is voor het Nederlandse transport.

Vandaag stelde Hardt samen met bouwbedrijf BAM al een proefconstructie van 30 meter voor in Delft. Daarin kan het hyperloopsysteem al aan lage snelheid getest worden.

Ontslagnemend minister Melanie Schultz van Haegen onthult de testfaciliteit.
ANP Ontslagnemend minister Melanie Schultz van Haegen onthult de testfaciliteit.
ANP
REUTERS7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ivan Willems

  Toch niet Bam?? Nee hoor, ik bedank ervoor.

 • Mick Mich

  Jawadde dadde , BAM

 • Jos Smos

  Bam, die gasten wiens parkeergarage ah vliegveld van Eindhoven instortte ? Euh... gij eerst !

 • Prisoner 24601

  En hier in belgie horen ze het donderen in keulen. Net zoals 20j geleden met internet...

 • Gregory Maurisse

  Super. Elon musk is een genie.