Merkwaardig: wetenschappers teleporteren voor het eerst object de ruimte in

Een Stargate uit de gelijknamige sciencefictionserie.
RV Een Stargate uit de gelijknamige sciencefictionserie.
Chinese wetenschappers hebben met succes een object vanop Aarde de ruimte in geteleporteerd, meldt de MIT Technology Review. De doorbraak plaveit de weg voor meer ambitieuze en futuristische projecten. 'Beam me up, Scotty!'

Concreet gaat het om een fotondeeltje dat naar een satelliet werd gezonden die op een kleine 500 kilometer afstand in een baan om de Aarde draait. De techniek die de wetenschappers gebruikten heet 'kwantumverstrengeling',  een "vreemd fenomeen, dat optreedt wanneer twee kwantumobjecten, zoals fotondeeltjes, op hetzelfde moment en punt in de ruimte ontstaan en zo dezelfde existentie delen", aldus het blad van MIT.

Een jaar geleden slaagden wetenschappers er voor het eerst in een object te teleporteren buiten een labosetting. "In het verleden waren experimenten met teleportatie beperkt tot afstanden van zo'n 100 kilometer", zeggen de onderzoekers aan het MIT-blad.

Grote gevolgen

Het onderzoek betekent een doorbraak op de weg naar meer ambitieuze doeleinden. "We slaagden erin de eerste verbinding te leggen voor betrouwbare kwantumteleportatie over een lange afstand. Dat is een essentiële stap in de richting van een kwantuminternet op wereldschaal", aldus de onderzoekers.

Volgens het MIT-blad toont de verwezenlijking bovendien dat China een overduidelijke dominantie en pionierspositie tentoonspreidt in het onderzoeksgebied, die tot voor kort nog op het conto van Europese en Amerikaanse onderzoekers werd geschreven. "Hoe het Westen hierop zal reageren, is een belangrijke kwestie", stelt het blad. 

Voor een kwantumverstrengeling-voor-dummies uitleg kan u bij onderstaand filmpje terecht.
37 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Frida Lits

  papa chico fans en ja ook wetenschappers basilleke

 • John Beton

  @dude van Pluto: Pyramides zijn graansilo's van de Egyptenaren ;-)

 • Jan De Cock

  Fotonen hebben geen massa

 • Oscar Geeroms

  Kwantuminternet? Letterlijk bliksemsnel dan?

 • Basil Fawlty

  Er zitten veel wetenschappers hier precies, allee dat denken ze toch