Meer dan 9 uur per dag zitten is gevaarlijk

ThinkStock
Wie meer dan negen uur per dag aan een bureau zit, heeft volgens een nieuw onderzoek een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Regelmatig kleine inspanningen leveren, kan dat risico reduceren.

Het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het vakblad British Medical Journal, analyseert de gegevens van zo’n 36.000 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar. Hun activiteitsniveaus werden gevolgd doorheen het onderzoek via wearables, waarbij hun fysieke activiteit in verschillende niveaus werd onderverdeeld.

Wie 9,5 uur per dag stil zit heeft een verhoogd risico op een vroege dood, toont de studie. Voor mensen van middelbare leeftijd en ouderen die zo’n stilzittend leven lijden, zou zo’n vroegtijdig overlijden tweeënhalf keer waarschijnlijker zijn. Zelfs als het zitten onderbroken wordt door rechtstaan of rondwandelen, de typische bureaubewegingen, blijft dat risico behouden.

Kleine activiteiten, zoals koken of de afwas doen, zouden het risico al reduceren, ongeacht het niveau van de inspanning dus. Mensen die regelmatig een fysieke activiteit lieten optekenen hadden vijf keer minder kans op een vroegtijdige dood vergeleken met mensen die niet actief waren.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bix Froefel

  Ik voel mij dood na elke werkdag van "8 uur". Ahja. In de praktijk ben je 12 uur bezig.

 • Martin Soetaert

  Daar hebben de ministers, parlementsleden en senatoren geen last van ...... ze slapen vaak tussen hun " werktijden ".

 • walter peeters

  en daar zijn vrachtwagenchauffeurs weer niet meegerekend!!! deze zitten en hebben meer te lijden op gewrichten en rugproblemen en zoveel meer!!!

 • Tina Colpaert

  Meer dan 8uur in fabriek op 1 tegel staan is ook niet gezond iedere job heeft wel iets zeker?

 • Mieke Vhuyst

  Liggen is gezonder, maar daar staan de meeste werkgevers niet voor open.