Meer dan 11.000 wetenschappers roepen "klimaatnoodtoestand" uit: “Mensheid moet in actie komen”

iStock
Meer dan 11.000 wetenschappers uit 153 landen hebben een op ons afkomende "klimaatnoodtoestand" uitgeroepen die tot "ongezien menselijk lijden" kan leiden, indien er geen dringende bijsturing voor het behoud van de biosfeer komt. Dat staat te lezen in de jongste uitgave van het vakblad Bioscience Magazine.

"Wetenschappers hebben de morele verplichting de mensheid te waarschuwen voor eender welke existentiële bedreiging", schrijven de ondertekenaars van een paper, door het vakblad afgedrukt.

"Niettegenstaande 40 jaar van wereldwijde klimaatonderhandelingen, zijn wij, op enkele uitzonderingen na, gewoon voort blijven doen en hebben wij in grote mate gefaald om deze netelige positie aan te pakken", schrijft de alliantie van vorsers, onder leiding van William Ripple en Christopher Wolf van de Oregon State University. “De klimaatcrisis is eraan gekomen en accelereert sneller dan de meeste wetenschappers hadden verwacht", waarschuwen zij.

De klimaatcrisis is eraan gekomen en accelereert sneller dan de meeste wetenschappers hadden verwacht

Zes stappen

Zes stappen kunnen volgens hen de ergste gevolgen van klimaatverandering milderen: vervangen van fossiele brandstoffen door koolstofarme hernieuwbare, het terugdringen van de uitstoot van polluanten als methaan, bescherming van 's werelds ecosystemen, het vooral eten van plantaardige voeding en minder dierlijke producten, het creëren van een koolstofvrije economie, en het stabiliseren van de wereldbevolking.

De wetenschappers zeggen "bemoedigd te zijn door een recente opflakkering van bezorgdheid" over de klimaatcrisis. Ze voegen eraan toe bereid te zijn beleidsmakers bij te staan "in een juiste overgang naar een duurzame en billijke toekomst". De mensheid moet "in actie komen om het leven op Planeet Aarde, onze enige woonst, te laten gedijen".

De tekst werd ook ondertekend door een 230-tal Belgische wetenschappers, zo blijkt nog uit een bijlage bij het artikel in Bioscience Magazine.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Steenssens

  De mens is het onkruid van deze planeet

 • gerda Calluy

  Natuurlijk verandert de natuur en daar kunnen wij niets tegen beginnen. Dat is al eeuwen zo en doodnormaal. Het is goed dat de mens niets tegen de natuur kan beginnen, we hebben voor de rest al alles om zeep geholpen. We zouden beter nadenken hoe we de komende jaren kunnen overleven in deze 'nieuwe' natuur. Zeker niet door de verandering tegen te werken.

 • Luc Moortgat

  Gisteren las ik nog dat 10 000 wetenschappers de oorzaak bij overbevolking gevonden hebben. We zijn met te veel . Politiek werkt dit in de hand door zoveel mogelijk mensen achter zich te scharen. Populisme is macht. Daarmee geen geboortebeperking.

 • Lecocq Daniel

  Het wordt als maar dringender, maar vreemd genoeg merk ik hier in België niks, maar dan ook niks wat enigzins op een klimaatverandering wijst.

 • Jan Rodrigus

  Ik lees vooral geen kinderen maken