Zwanger en één glaasje alcohol? Overheid pleit voor nultolerantie

Alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot slaapstoornissen en huilbuien bij de baby, maar kan ook een miskraam veroorzaken. Bij alcoholmisbruik loopt de foetus onder meer het risico een groeiachterstand op te lopen.
AFP Alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot slaapstoornissen en huilbuien bij de baby, maar kan ook een miskraam veroorzaken. Bij alcoholmisbruik loopt de foetus onder meer het risico een groeiachterstand op te lopen.
Elke huisdokter of gynaecoloog drukt het zijn patiënte op het hart: 'Drink maar beter geen alcohol wanneer u zwanger bent of zwanger wil worden'. Toch durft 1 op de 3 zwangere vrouwen weleens een glas wijn of bier te drinken. 1 op de 10 doet dat zelfs wekelijks. 43% drinkt alcohol wanneer ze borstvoeding geeft. De overheid lanceert daarom eind deze maand een campagne om nultolerantie te bepleiten. 

Het initiatief komt er op vraag van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). In wachtkamers van huisartsen en gynaecologen, maar ook in ziekenhuizen zullen posters omhoog hangen en gezondheidswerkers zullen opgeleid worden om (toekomstige) mama's op mogelijke gevaren te wijzen. 

Alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot slaapstoornissen en huilbuien bij de baby, maar kan ook een miskraam veroorzaken. Bij alcoholmisbruik loopt de foetus onder meer het risico een groeiachterstand op te lopen. Het is de eerste keer dat de overheid zo streng voor nultolerantie pleit. 

Gynaecologen zijn een absolute voorstander van de campagne, al zijn ze minder streng. "Af en toe een glaasje alcohol kan voor ons, weliswaar met de zeer duidelijke nadruk op af en toe", aldus dokter Johan Van Wiemeersch, vicevoorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. 
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Bocque

  Hoe schadelijk is overgewicht ? Binnenkort grijze en zwarte verpakkingen voor junkfood of andere mindere gezonde voeding alsook verbod op kleurrijke reclame van roomrijke restaurants ?

 • Mario Bocque

  Wanneer gaat die betuttelingspolitiek eens stoppen. Ik bepaal het voor mezelf wel. Kweek je eigen tabak en brouw je eigen bier dan speelt de verpakking sowieso ook geen rol meer.

 • Albert Hendrix

  Auto rijden en drinken geen nultolerantie ??? Zwanger en drinken wel??? In wat voor een land leven wij ,door wat word dat bestuurd niet door wie maar door wat.Teveel overgewicht daar moet tegen opgetreden worden,die mensen kosten de gemeenschap evenveel geld als de rokers en alcohollisten ,maar daar word door Maggie niets aangedaan.

 • Sofie Vandormael

  'Hoewel vaak gedacht wordt dat het effect van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap nog niet vaststaat, hebben enkele grootschalige Amerikaanse onderzoeken wel degelijk aangetoond dat alcohol gevaarlijk is voor de zich ontwikkelende foetus, ook in kleine hoeveelheden geconsumeerd.' Met andere woorden: geen alcohol als je zwanger bent! Dat hierover nog getwijfeld wordt: dit zou logisch moeten zijn.

 • luc baken

  teveel eten is ook ongezond , verbied dat ook maar