Zesde dode in VS door ernstige longziekte: “Tijd om met vapen te stoppen”

Photo News
Een vijftiger uit Kansas is overleden aan een ernstige aandoening van de luchtwegen die in verband wordt gebracht met vapen, het roken van een e-sigaret. Het is al het zesde dodelijke slachtoffer in de VS. “Het is tijd om te stoppen met vapen”, zegt dr. Lee Norman van het departement Volksgezondheid van Kansas.

De autoriteiten van Kansas hebben vandaag de dood van de man van in de 50 bevestigd. Hij is al de zesde dode in de VS die overleed aan een mysterieuze longziekte gelinkt aan vapen. De man had wel een voorgeschiedenis van gezondheidsproblemen en het is niet duidelijk wát hij precies inhaleerde. Meer details zijn er niet.

“Als jij of iemand die je liefhebt, vapet, stop daar dan mee”, riep dr. Lee Norman van het departement Volksgezondheid en Milieu van Kansas op. Eerder deed de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC dat ook al, nadat minstens 471 gevallen van ernstige luchtwegeninfecties bij vapende personen in de openbaarheid waren gekomen. Een deel daarvan werd bevestigd, een ander deel wordt nog medisch onderzocht.

Al zes patiënten zijn inmiddels gestorven. De slachtoffers kwamen uit de staten Illinois, Indiana, Oregon, Minnesota, Californië en Kansas.

Wetenschappelijke onderzoekers proberen de exacte oorzaak van de ziekte te achterhalen. De federale ‘Food and Drug Administration’ testte al 120 producten, maar kon nog geen verklaring voor de ziekte vinden.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Vermaut

  Waar zijn de slachtoffers buiten de VS???

 • Warre Peerers

  Vapen is veel gevaarlijker dan roken. Ok het is allebei niet gezond. Maar een soort olie liggen verhitten en de damp ervan inademen kan helemaal niet goed zijn.. Het is nog niet zolang op de markt,en men weet er nog niet veel van maar als je de laatse weken in de krant en naar het nieuws kijkt. Zijn dit nog maar de gevolgen op korte termijn...

 • Lucas Vissers

  Best terug een sigaretje opsteken dan ?

 • Willem Van Kalsteren

  Beter geen risico nemen en een sterke beslissing nemen voor de toekomst, stop volledig met roken indien u gezondheid waardevol is. Af en toe wordt er eens ene 100 jaar die heel zijn leven aan de pijp heeft gehangen maar van die andere gevallen die op hun 65ste van de minste inspanning dreigen neer te vallen hoort men niets veel te triestig om daar aandacht aan te schenken.

 • Jacques Ouzy

  Longen zijn gemaakt om lucht in te ademen en niets anders.