Zelfs één klein glaasje fruitsap per dag verhoogt kans op kanker

La marque Innocent propose des jus extrêmement sucrés
getty La marque Innocent propose des jus extrêmement sucrés
Wie bij het ontbijt graag wat fruitsap drinkt of wie elke avond een glas frisdrank achterover slaat, denkt daar beter nog eens over na. Regelmatig een glas suikerrijke dranken consumeren zou namelijk de kans op kanker doen toenemen. Zelfs één klein glaasje fruitsap (100 ml) per dag zou het risico al verhogen, dat staat te lezen in een grootschalige Franse studie.

De studie, uitgevoerd in Frankrijk, vond een verband tussen het regelmatig innemen van allerlei suikerrijke dranken en de kans op kanker. Wie frequent suikerhoudende dranken consumeert, ziet de kans op kanker met 18% stijgen. De onderzoekers zijn hiermee de eerste die in een significant onderzoek een specifieke associatie tussen beide kunnen vaststellen. Bovendien toonden ze aan dat de kans op kanker even groot is bij de inname van fruitsap als bij andere frisdranken, zoals cola. Ook 100% pure fruitsappen verhoogden het risico, aldus de onderzoekers.

Woman holds in hands of sugar cubes
thinkstock Woman holds in hands of sugar cubes

Onderzoek

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers 101.257 Fransen die deelnemen aan de langdurige NutriNet-Santé studie. Die studie wil de algemene gezondheid van de Franse bevolking in kaart brengen. De deelnemers, 79% vrouwen en 21% mannen met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar, vulden een aantal vragenlijsten in en werden gedurende 9 jaar opgevolgd. De resultaten over de inname van suikerhoudende dranken werden gisteren  gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ.

Advies

Na het zien van de resultaten raden de onderzoekers aan om het aantal suikerrijke dranken te verminderen en ze willen dat ook de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt. Ze pleiten daarom voor suikertaksen en beperkingen voor reclame. Dat betekent echter niet dat de auteurs de dranken volledig willen bannen. “Zoals gewoonlijk in de voedingsleer is het niet de bedoeling om bepaalde voedingsmiddelen te gaan vermijden, maar gewoon om een evenwicht te vinden”, aldus dokter Matilde Touvier die het onderzoek leidde.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk de smet

  wat is het volgende enkel de tonnen radio actief stof die ze de lucht hebben ingepompt met bommen en rampen is nog nooit schadelijk geweest,als ik hier mijn kraan openzet stinkt het water ,na onderzoek niks aan de hand maar de stank blijft,waar zij we hier mee bezig,niks deugd nog enkel waar veelgeld aan word verdiend is steeds onschadelijk

 • raymond van der craen

  Geen probleem, ik drink geen fruitsap enkel bier.

 • Guido Vink

  Drink elke morgen vers geperst appalsiensap, ZONDER toegevoegde suikers, puur natuur!

 • Jan Paulussen

  Een dokter die pleit voor meer taksen?!?... yeah right...

 • Rania Desaegher

  Vers fruit eten is beter, dan heb je ten minste ook nog vezels binnen. Maar dat weet men toch al lang.