Wie altijd bij dezelfde arts gaat, leeft langer

iStock

Hebt u al jaren een vaste huisarts of durft u wel eens te rade gaan bij een andere dokter? Een Brits onderzoek dat zich baseerde op studies uit negen landen waaronder Zuid-Korea, Canada, Groot-Brittannië en Frankrijk, heeft uitgewezen dat we maar beter trouw blijven aan onze eigen 'meneer doktoor'. Contact met dezelfde arts gedurende gemiddeld twee jaar leverde immers een pak minder sterfgevallen op. Ook stappen die patiënten niet zo vlug naar het ziekenhuis en zijn ze meer tevreden over de ziekenzorg in hun land. Volgens de onderzoekers van de universiteit van Exeter is het menselijke aspect bijgevolg dus minstens even belangrijk als het medische aspect en kan een onderzoek door dezelfde dokter of specialist "potentieel levensreddend zijn". Het was al eerder bekend dat continuïteit gunstig is voor patiënten die lijden aan chronische aandoeningen of langdurige geestelijke gezondheidsproblemen hebben.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Verbeeck

  Dikke zever, zelf ondervonden. Als ik niet naar andere dokter was gegaan, had ik nu een onbruikbare R - arm.

 • Merel De Groote

  Wat een zever weer.... ik heb als thuisverpleegster tientallen patienten onnodig weten overlijden die zich lieten leiden door bazige "alleswetende" huisartsen, niet naar een specialist durfden te gaan,...De meesten komen gewoon bij de mensen hun geld wekeleijks innen, in hun globaal medisch dossier staat zo goed als niets. Laat het aub niet verplicht worden een vaste huisarts te kiezen en VRIJHEID om naar een specialist toe te stappen.

 • william Masson

  Ik ben in 12 jaar niet meer naar de dokter gemoeten, help val ik mogen dood ?

 • yves dekeersschieter

  Klopt, m'n dokter zegt altijd dat ik 100 jaar ga worden ALS ik ondertussen nie sterf

 • philippe dusablon

  ik ken er nochtans die hebben overleefd door naar een nadere arts te gaan! Maar deze miskleunen zullen en kunnen niet in statistieken opgenomen worden vermits ze onder de mat worden geveegd.