WHO: “Aantal nieuwe hiv-diagnoses nog steeds alarmerend hoog in Europese regio”

Doctor's Hand Syringe
thinkstock Doctor's Hand Syringe
In 2017 werden er 155.000 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld in de Europese regio van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt vandaag uit het aids/hiv-toezichtsrapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en WHO Europa. 

De stijgende trend is niet zo steil als voorheen, en in de Europese Economische Ruimte (28 EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) is het aantal nieuwe diagnoses afgenomen. In de EER werden 25.000 mensen gediagnosticeerd met hiv. 

In het oostelijke deel van de Europese regio werden maar liefst 130.000 nieuwe diagnoses gesteld, het hoogste aantal ooit.

De Europese regio bestaat uit 53 landen, met naast de Europese Economische Ruimte (EER) onder meer ook Rusland en Centraal-Aziatische landen als Tadzjikistan. Zeventig procent van de nieuwe diagnoses werd bij mannen vastgesteld.

Het HIV-virus.
thinkstock Het HIV-virus.

90-90-90-doelstellingen

In 2014 lanceerde UNAIDS en zijn partners de 90-90-90-doelstellingen voor 2020. Tegen dat jaar moet 90 procent van iedereen die leeft met hiv, dat ook weten. Minstens negentig procent van de personen bij wie hiv werd vastgesteld, moet medicatie krijgen. En bij 90 procent van de mensen die medicatie krijgen moet de virale lading (de hoeveelheid virus in het bloed) onderdrukt zijn.

Maar volgens regionaal WHO-directeur voor Europa, Zsuzsanna Jakab, zitten we niet op koers om die deadline te halen. "Mijn oproep aan regeringen, ministers van Gezondheid en besluitvormers is krachtig: vergroot nu uw acties", klinkt het, waarmee ze doelt op slimme investeringen in preventie, testen en behandeling bij de belangrijkste groepen.

Hiv-diagnose nog steeds te laat gesteld

Dat er een stijging is in het aantal nieuwe hiv-besmettingen in de Europese regio in zijn geheel, komt omdat de hiv-diagnose nog steeds te laat gesteld wordt. De helft van de personen die de diagnose krijgen, heeft al een vergevorderd stadium van de infectie bereikt. "Het bereiken en testen van diegenen die risico lopen op een hiv-infectie is nog steeds een uitdaging voor de volksgezondheid in heel Europa. Om hiv vroegtijdig te diagnosticeren, de bestaande overdrachtketens te onderbreken en verdere infecties te voorkomen, moet Europa nauwer samenwerken met kwetsbare bevolkingsgroepen", stelt het rapport.

Het rapport wordt gepubliceerd ter gelegenheid van de dertigste Wereldaidsdag, op 1 december.

Zelftesten

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) van de Nederlandse provincie Flevoland neemt alvast een stap in de goede richting met het ‘PREVENT’-project. Samen met andere GGD’s zullen ze mannen die seks hebben met mannen en transgenders vragen of ze gratis hiv-zelftesten willen verspreiden. Zij worden als een zogenaamde peer ingezet om mensen in hun eigen vrienden- of kennissenkring die nog niet of langer geleden op hiv zijn getest aan een hiv-zelftest te helpen. 

Mensen die mee willen doen, krijgen informatie van een peer-coördinator. Ze volgen ook een korte online training met voorbeeldvideo’s over hoe zij anderen kunnen benaderen en hoe de test werkt. Na de training ontvangen ze enkele testpakketten om te verspreiden.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Hiv bestond in de oude tijden niet. Stammen in de Amazone kenden geen geslachtsziekten. In verschillende culturen bestonden verschillende vormen van gezinnen stichten. Monogame, serieel monogame, matriarchale, polygame. En het huwelijk zoals wij dat kennen werd uitgevonden om er voor te zorgen rijkdom en familiepatrimonium over geërfd of samengevoegd kon worden. Eerst bij de rijken, die er voor de liefde maîtresses op nahielden. En later overgenomen door de lagere klassen, raf peeters.

 • raf peeters

  Vindt je 't raar ,weet niet of iemand weet waarom huwelijk is uitgevonden ,was wel om geslacht ziektes tegen te gaan in eerste instantie ,je besmetten met hiv is ook vooral te wijten aan losbandige sex zonder zich te beschermen,maar niet getreurd ,vorige dagen stond hier te lezen dat ze bijna uitgeroeid was,wat moet je nu geloven en voor alles hebben ze in kortste keren een pilletje,wat totaal verkeerd is ,we zijn volop aan 't over bevolken op deze kleine bol,laat de natuur zijn werk doen.

 • Peter Hegge

  En dan gaat onze Belgische Minister de Croo het uitleggen in Benin en Zuid Afrika hoe het wel moet. Knap.

 • Lilianne Van Neylen

  En vorige week in uw krant dat HIV zo goed als de wereld uit is en nog vergelijkbaar is met de mazelen. Wat een gezwets! Zo zie je maar hoe vlot er met onwaarheden omgesprongen wordt.

 • Rudolf Jacobs

  het zal voor het eerst nog niet ophouden zeker nu niet met al die afrikanen die hier nu gratis binnen mogen ,en al hun ziektes overbrengen,de meisjes en vrouwen van hier mogen en kunnen lastig vallen,waarvan de meeste dan nog niet durven zeggen dat ze aangerand zijn en zo alles nog gaat escaleren