Wereldwijd sterven steeds meer mannen aan huidkanker

Getty Images/iStockphoto
Het aantal sterfgevallen door huidkanker is de afgelopen dertig jaar explosief gestegen in ontwikkelde landen, waaronder België. Wereldwijd lijken vooral meer mannen te overlijden aan de ziekte, hoewel nog niet duidelijk is waarom, vertelden onderzoekers gisteren in het Schotse Glasgow. 

In acht van de achttien landen die werden onderzocht, zou het aantal mannelijke sterfgevallen door huidkanker met minstens de helft zijn gestegen sinds 1985. Ook in België werd een toename van ongeveer 50 procent waargenomen. Andere landen met een explosieve groei zijn Spanje en Groot-Brittannië (70 procent), Nederland (60 procent) en Frankrijk (50 procent). In Ierland en Kroatië werd zelfs een verdubbeling opgetekend.

In veel andere landen was diezelfde trend afwezig bij vrouwen: in Roemenië, Zweden en Groot-Brittannië zijn er heel lichte toenames, en in Oostenrijk, Tsjechië en Israël ging het aantal vrouwelijke sterfgevallen zelfs naar beneden. 
Slechts in enkele landen is dat niet het geval, waaronder in België. In ons land steeg het aantal vrouwelijke sterfgevallen door huidkanker met 67 procent. In Nederland (58 procent), Ierland (49 procent) en Spanje (74 procent) werd een gelijkaardige ontwikkeling waargenomen.

Meer dan 90 procent van huidkankers worden veroorzaakt door celschade die te wijten is aan de blootstelling aan UV-straling, bijvoorbeeld van de zon. Waarom in meerdere landen het sterftecijfer bij mannen en vrouwen verschilt, is nog niet zeker. Het onderzoek suggereert dat mannen “minder snel zichzelf zullen beschermen voor de zon”, volgens hoofdonderzoeker 
Dorothy Yang.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  Gaston Foubert,huidkanker komt door de zon en door uren in de zon te lopen,wordt de kans enkel maar groter.Vroeger stierven er vooral veel mensen aan omdat velen nog buitenwerkten in de landbouw.

 • Gaston FOUBERT

  Nee, dat is niet verwonderlijk Rania, dat komt omdat men meer en meer in de watten gelegd wordt van kindsbeen af en er geen weerstand meer opgebouwd wordt tegen allerhande kwalen, factor 30 (!!) en meer. Grootgebracht op de boerderij en altijd buiten in weer en wind maakt dat ik urenlang in de zon mag lopen en niet eens rood wordt.

 • Martin Amelynck

  Ik moet telkens kijken hoe mensen massaal zich leggen te bakken op de stranden... niet verwonderlijk dat dit de gevolgen zijn.

 • Rania Desaegher

  Is dat verwonderlijk? Mannen denken nogal eens dat zonnecreme voor hen niet nodig is en lopen daardoor meer risico.