Wereldwijd steeds meer keizersnedes zonder medische noodzaak: studie waarschuwt voor risico's

REUTERS
Op vijftien jaar tijd is het aandeel van vrouwen dat bevalt met een keizersnede bijna verdubbeld. Medische wetenschappers betreuren dat steeds minder vrouwen voor de natuurlijke weg kiezen en benadrukken dat de procedure vaak overbodig en risicovol is. Dat staat in een studie gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet. 

Internationale wetenschappers, onder wie Marleen Temmerman van de Universiteit Gent, analyseerden gegevens van bevallingen in 2015 in 169 landen. Ze stelden vast dat het aantal geboortes met keizersnede in sterk stijgende lijn gaat. In 2000 werden er 16 miljoen kinderen (12%) met een keizersnede op de wereld gebracht. In 2015 waren dat er 29,7 miljoen (21%). 

In Brazilië, Egypte en de Dominicaanse republiek zijn er zelfs meer keizersnedes dan natuurlijke geboortes: de cijfers zijn daar respectievelijk 55,5 procent, 55,5 en 58,1 procent. Ook in de Verenigde Staten is het een heel vaak voorkomende ingreep (32,9 procent). 

De Wereldgezondheidsorganisatie stelde tot voor kort dat alles boven de 15 procent een excessieve toepassing van de procedure was. Dat percentage komt volgens artsen ook ongeveer overeen met de gevallen waarin de ingreep ook daadwerkelijk vanuit medisch oogpunt raadzaam is. 

In bepaalde arme Afrikaanse landen worden er dan weer te weinig keizersnedes gedaan, ook wanneer die noodzakelijk zijn. 

Risico's

De auteurs van de studie roepen dokters, ziekenhuizen, vrouwen en families op enkel voor de ingreep te kiezen wanneer er complicaties zijn. Ze wijzen op de risico's van een keizersnede. 

"Het herstel na een keizersnede is moeilijker. Daarnaast kan er littekenweefsel ontstaan aan de baarmoeder, wat dan weer samenhangt met bloedingen, abnormale groei van de placenta, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, doodgeboorte en vroegtijdige bevalling bij een volgende zwangerschap", zegt een van de auteurs, Jane Sandall, die ook benadrukt dat de risico's klein zijn, maar wel zeer ernstig. 

"Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat baby's die geboren worden met een keizersnede een andere hormonale, bacteriële en medische ervaring meemaken, wat hun gezondheid op een subtiele manier kan beïnvloeden. Hoewel de langetermijneffecten onvoldoende bestudeerd zijn, kan een keizersnede op korte termijn een negatief effect hebben op de ontwikkeling van het immuunsysteem, wat het risico op allergieën en asthma vergroot en de darmbacteriën verandert", aldus Sandall. 

Marleen Temmerman van de Universiteit Gent, eveneens auteur van de studie, bericht dat "zwangerschap en natuurlijk bevallen normale processen zijn, die in de meeste gevallen veilig verlopen". 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Allemaal voor het geld! Schandalig! Ze sturen jou steeds van het kastje naar de muur, zodat ze veel onderzoeken en veel scans kunnen doen voor onnozele zaken.

 • Rania Desaegher

  En die epidurale verdovingen, wat zijn daar de risico's van? Er zijn haast geen vrouwen meer die zonder bevallen. Een spijtige trend.

 • Van Damme Marleen

  Als de dokter gauw overdag nog een keizersnede doet, goed meegenomen...en hij moet dan s nachts niet opstaan voor een natuurlijke bevalling..easy..

 • raf peeters

  Mijn dochter die in de branche werkt ,het is een puur mode verschijnsel en artsen staan alles behalve weigerachtig omdat ze dan een operatie uitvoeren die dikker betaald worden ,doch de vrouwen willen het vooral om hun "figuur" te behouden,'t is een luxe probleem,ze willen geen uitgezette bekken na een bevalling.Er zit maar èèn op ,keizersnede niet betalen als operatie en echt uitzonderlijk toelaten als medisch verantwoord is ,maar dan heb je weet 't probleem wie dat bepaald ,juist.

 • Robin Demey

  Zeg dat tegen de gynaecoloog hé. Tzijn zij die de moeders vaak onder druk zetten, misbruik makend van hun emotionele zwakte. Allemaal voor het geld. En na keizersnede geef je best probiotica aan de baby voor de darmflora.