Wereldprimeur in Rotterdam: eerste oogoperatie met hulp van robot

Met behulp van robot werd een netvliesoperatie uitgevoerd.
Het Oogziekenhuis Rotterdam Met behulp van robot werd een netvliesoperatie uitgevoerd.
Een wereldprimeur voor Het Oogziekenhuis Rotterdam. Daar is voor het eerst ter wereld met behulp van een robot een oogoperatie uitgevoerd. De robot hielp vorige week een chirurg bij een netvliesoperatie. Dat maakte het ziekenhuis vandaag bekend. 

Slechts een kleine groep gespecialiseerde artsen voert een netvliesoperatie uit. Dat komt omdat het een ingewikkelde ingreep is die veel precisie vereist. Om de operaties nauwkeuriger en veiliger uit te voeren, werd een robot ontwikkeld die artsen als een soort derde hand ondersteunt. 

“Dit is een belangrijke stap binnen de oogheelkunde’’, zegt netvlieschirurg Koorosh Faridpooya. “Het oog is een complex orgaan. Tijdens een oogoperatie opereren we binnen een heel klein gebied. De oogarts moet daarom heel precies te werk gaan. We verwachten dat we hierdoor complicaties kunnen verminderen en het resultaat voor de patiënt kunnen verbeteren.”

Vorige week donderdag werd de eerste patiënt succesvol geopereerd. De robot zal in de toekomst vaker worden ingezet. Volgens het ziekenhuis maakt de robot op langere termijn ook de behandeling van aandoeningen aan het netvlies mogelijk die nu nog niet of nauwelijks te behandelen zijn. 

Begin vorig jaar nam Het Oogziekenhuis Rotterdam de operatierobot in gebruik voor tests. Ook in Engeland werd de Nederlandse robot al eens eerder gebruikt, maar toen werd die alleen bij een deel van de operatie ingezet. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.