Exclusief voor abonnees

We worden allemaal bijziend: kunnen we de ‘epidemie’ nog keren?

ANP
Van de zestigers is een op de vier bijziend, van de veertigers een op de drie, van de twintigers een op de twee. Steeds meer studies bevestigen dat jongeren minder goed van dichtbij zien dan vroeger. Beschuldigende vingers wijzen naar de beeldschermen waar we met zijn allen aan vastgelijmd lijken te zitten.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Het is onnozel om de pc en tablet de schuld te geven. Ik ben opgegroeid met de GameBoy, die is op zijn minst even slecht. Je moet je kinderen gewoon leren dat er nog andere dingen zijn dan multimedia, een tijdsklok of bepaalde pauze's in lassen is noodzakelijk.

 • Juliette Francois

  Minder goed van dichtbij zien, heet verziend. Minder goed op afstand zien, heet bijziend. Verziendheid is een typische ouderdomskwaal en bijziendheid komt al voor vanaf jonge leeftijd. Een bril om het bord te kunnen lezen dus bij bijziendheid...

 • Filip Eriksen

  Bijziend (myopia) is niet slecht zien voor nabij maar slecht zien voor ver. Voor nabij zal het door de te hoge positieve refractiewaarde zelfs helpen, vandaar dat sommige oudere personen geen leesbril nodig hebben. Slechts wanneer de fout groter is dan het accommodatie vermogen (vermogen om scherp te stellen) zal ook het nabij zicht problemen geven.