Wat is er nou zo slecht aan die energiedrankjes?

In een groot glas cola zit evenveel suiker als in energiedrankjes. Zijn die laatste ongezonder?
anp In een groot glas cola zit evenveel suiker als in energiedrankjes. Zijn die laatste ongezonder?
Aldi en Lidl leggen de verkoop van energiedrankjes aan banden in Nederland. Dat die ongezond zijn, lijkt duidelijk, maar er is meer onderzoek nodig om te kunnen zeggen waarom.

Het drinken van wat blikjes energiedrank met de dood bekopen? Dat gebeurt, heel af en toe. De Wereldgezondheidsorganisatie haalt in haar rapport hierover een 28-jarige Amerikaan aan die een paar uur voor een potje basketbal drie blikjes achterover sloeg. Na een half uurtje spelen lag hij bewusteloos op de grond door een hartaanval. Drie dagen later: dood.

Dit zijn natuurlijk uitzonderingen. Maar merken als Red Bull, Bullit en Monster dragen onmiskenbaar het imago van zeer ongezonde chemische troep. Reden voor supermarkten Aldi en Lidl om de verkoop voor kinderen aan banden te leggen. Is het echt zo ongezond?

Je hebt 19% van dit artikel gelezen
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  Mooi dat men de suiker toont maar bij energiedrankjes en cola en koffie en thee hoort ook nog cafeïne...

 • Rob Hoek

  alles met maat drinken dan is er niets aan de hand. Ik dronk vroeger tussen de 8 en 10 liter cola per dag en stond stijf van cafeïne. Ik sliep hooguit 2 uurtjes per dag en woog ruim 135 kilo. Ik ben er mee gestopt en neen niet direct maar drink nog alleen cola met een mix . Ik weeg nu 90 kilo knap hè.

 • Steve Van der Vekens

  Ik heb op mijn 23ste voor mijn werk ‘s morgens eens vijf Red Bulls gedronken, ik had nadorst van een onvoorziene kater. Buiten wat tintelende en spastisch schokkende ledematen, heb ik het overleefd. Ik voel ook niets meer van Red Bull Guy. Maar ik hou mijn gebruik in de gaten. Maximum 3 per dag.

 • Peter Buyck

  Ik heb ooit een jongere (20 jaar of zo) omstreeks 6u30 op de trein geweten... Tussen Zottegem en Brussel dronk hij 4 blikjes op (die hij eerst uitstalde op het tafeltje). Hij daverde van de zenuwen al bij het instappen en had momenten van 'achterdocht'. Zoiets WENS je je kinderen niet toe. Hoeft een busschauffeur om 7u 's morgens al RedBull te drinken achter het stuur?

 • edwig smeets

  Guy ,dan ben je eraan verslaafd man.