Exclusief voor abonnees

Wat doet een sigaret met het lichaam van moeder en kind? Zo rookt je baby met je mee

TRIK

Nog steeds rookt 1 op de 10 vrouwen door tijdens de zwangerschap. Wat doet een sigaret met het lichaam van moeder en kind?

Vrouwen die roken tijdens de zwangerschap doen dat niet omdat ze slechte moeders zijn, zegt onderzoeker Linda Springvloet van het Nederlandse Trimbos Instituut. "Stoppen is lastig en geeft ontwenningsverschijnselen. Volhouden is niet gemakkelijk."

Toch ziet ze het liefst dat een aankomende moeder en haar partner al maanden voor een kind is verwekt de tabak afzweren. Datzelfde willen kinderarts Jasper Been van het Erasmus MC en gynaecoloog Clasien van der Houwen, voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start. Dit zijn volgens hen de gevolgen van roken op een zwangerschap:

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • geert voet

  mijn vader en moeder rookten,ik ben ondertussen al 60

 • Lia Schuijt

  Bij allebei de kids heeft de arts gevraagd of ik was gestopt met roken zo mooi zag de placenta er uit. Kinderen roken geen van twee. En hebben een goede gezondheid en prima intellect. Wanneer gaan de sigaretten dan verboden worden als ze zo slecht zijn net als alcohol?

 • Andre Hermans

  Theo Schuermans ben het volledig met U eens heb nooit gerookt wel passief want thuis rookte ze met 5 vader en 4 broers ben 68 jaar moeder is er 94 jaar geworden bij het leger klas 1969-1970 was Ik de enige op de kamer die niet rookte Ik ben kerngezond.Stop het pesten van rokers,of neem het uit de handel dan is die zever gedaan mij stoort het niet en ben verdraagzaam.

 • Theo Schuermans

  Allee, weer iets anders over roken, stop met dat betuttelen en geef de mensen zelf het recht om te beslissen of ze roken of niet. België en zijn opgestoken vingertje, ik ben die betutteling meer dan beu en ik ben dan nog geen roker.

 • Rob Hoek

  Wat lopen zij allemaal te zeuren. Ik rookte als een ketter en mijn vriendin ido en we kregen een kind en die is zeer vrolijk op de wereld gekomen en weet je ze rookt niet.