Waarschuwing: Ibuprofen kan je teelballen doen verschrompelen

Overdreven gebruik van de populaire pijnstiller kan ook het libido aantasten, voor neerslachtigheid en vermoeidheid zorgen en zelfs leiden tot een vroegtijdige dood.
Thinkstock Overdreven gebruik van de populaire pijnstiller kan ook het libido aantasten, voor neerslachtigheid en vermoeidheid zorgen en zelfs leiden tot een vroegtijdige dood.
Zit je met barstende hoofdpijn? Dan is het misschien een goed idee een glas water te drinken en een dutje te doen vooraleer je naar de pijnstillers grijpt. Wetenschappers waarschuwen immers dat Ibuprofen de mannelijke vruchtbaarheid naar de haaien helpt en dat het teelballen doet verschrompelen.

Ibuprofen legt niet alleen de pijnsignalen in de hersenen lam, het is ook nefast voor het mannelijk sekshormoon testosteron. De daling van het testosterongehalte kan leiden tot het verschrompelen van de teelballen, wat dan weer slecht nieuws is voor wie zich wil voortplanten.

Verlaagd libido

Een studie bij 18- tot 35-jarigen heeft aangetoond dat bij inname van Ibuprofen het risico op gecompenseerd hypogonadisme toeneemt. Dat is een te lage spiegel van geslachtshormonen, veroorzaakt door het verminderd functioneren van de gonaden en komt vooral voor bij oudere mannen. Vorsers onderzochten 31 proefpersonen en stelden vast dat de inname van Ibuprofen na zes weken de productie van testosteron met een kwart deed afnemen.

"Ibuprofen is de uitverkoren pijnstiller bij chronische pijn en artritis. Mannen die aan gecompenseerd hypogonadisme lijden, kunnen evolueren naar openlijk primair hypogonadisme, dat wordt gekenmerkt door lage testosteronwaarden, verlaagd libido, minder spiermassa en -kracht, neerslachtigheid en vermoeidheid", stelt professor David Kristensen van de universiteit van Kopenhagen. 

Vroegtijdige dood

Daarenboven heeft eerder onderzoek een verband blootgelegd tussen lage testosteronniveaus en vroegtijdige dood. Dus niet enkel het verschrompelen van de teelballen moet je zorgen baren, je kan er ook eerder door sterven.

Een studie waarbij bijna 1.000 mannen zeven jaar lang werden opgevolgd wees uit dat dubbel zoveel mannen met hypogonadisme overleden dan mannen met normale testosteronwaarden.

Vooraleer je nu gaat panikeren: er is geen aanwijzing dat het occasioneel slikken van een Ibuprofen ervoor zou zorgen dat je ballen verschrompelen en je dagen geteld zijn. 

Voor het onderzoek kregen de mannen dagelijks twee keer 600 mg Ibuprofen toegediend en dat is al een flinke dosis. Atleten daarentegen slikken vaak Ibuprofen, en voor hen is dit onderzoek dan ook een flinke waarschuwing.

Eerdere studies toonden aan dat Ibuprofen ook voor gehoorproblemen kan zorgen, naast hart- en nieraandoeningen.
50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ralph Camberlin

  Nu weet ik waarom mijn vrouw geen Nurofen meer koopt

 • Katja Schraudy

  Zo een belachelijke stom verhaal.

 • Frederik Verbeke

  Zever gezever! Welke concurrent heeft deze studie gefinancierd?? Dit is al even belachelijk als die studie waaruit uit bleek dat studenten die veel op hun gsm bezig zijn minder scoren op hun examens . Duh!!

 • den nonkel

  Kan ik eindelijk mijn zwembroek aandoen...

 • Bart Boenen

  vangeel guido, ja want de minister die moet dagelijks over 121745 verschillende studies haar zegje doen...