Exclusief voor abonnees

Waar komt migraine vandaan en kan je het voorkomen? “Het grootste misverstand is dat het een stressgerelateerde ziekte is”

Migraine staat op de tweede plaats in de lijst van kwalen die de grootste impact hebben op het dagelijks leven.
Thinkstock Migraine staat op de tweede plaats in de lijst van kwalen die de grootste impact hebben op het dagelijks leven.
Liefst 15 procent van de Belgische bevolking heeft last van migraine, en zes op de tien patiënten hebben geen idee wat de aanvallen uitlokt. Ook voor de wetenschap blijft het een raadsel waarom de ene ze wel en de andere ze niet krijgt. Al is er ook een (duur) preventief medicijn op komst.

Migraine is meer dan gewone hoofdpijn, al blijft het een moeilijk te definiëren aandoening. “Het komt namelijk in diverse vormen voor”, zegt professor Jan Versijpt, neuroloog en coördinator van de kliniek voor Hoofd- en aangezichts­pijn in het UZ Brussel. 

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis



12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vince Janssens

  Wat een onzin. Stress is misschien geen trigger op zichzelf maar als je reeds migraine of clusterhoofdpijnen hebt kan ik u garanderen dat het toch zeker niet helpt om stress te hebben. Ik moet op zo'n momenten stoppen met werken en kan zelf niet meer naar huis rijden,

 • Rene Philips

  Waar ik vroeger, frequent en felle migraine had is het nu zeer sterk afgenomen zowel in frequentie alsook in felheid dankzij meekleurende brillenglazen.

 • Rachel Cousse

  Migraine is vreselijk pijnlijk, in mijn familie komt het eveneens, en helaas, vaak voor. Ik verdraag bv geen appelsienen, chocolade, vette kost. Maar ook plaatsen waar gerookt wordt kan bij mij een migraine aanval uitlokken. Er zijn zeker meerdere oorzaken die migraine veroorzaken. Er bestaat een zeer goed medicijn voor dit probleem, het wordt ook gegeven voor epilepsie, vele mensen hebben er baat bij.

 • daisy caverneels

  Migraine is bij iedereen anders en heeft maar in bepaalde mate iets te maken met eten Bruno. Ik heb het al 38 jaar door een zware hersenschudding als gevolg van een autoongeval. Ik denk niet dat dit voeding is. Kan niet tegen straf licht, bepaalde geuren en leesbril mag geen blauwfilyer hebben of het word erger

 • Marcel Cuylaerts

  Na een nekwerveloperatie nog slechts 2x een steeds verminderde migraineaanval gehad, ondertussen zo'n 22-23 jaar geleden! Heb ook eens een uitzending gezien over mensen met migraine. Toen men vroeg of men zo'n aanval voelde aankomen, zijn mij 2 antwoorden bijgebleven : de ene had voordien een slepend been, de ander tintelingen in de arm. Deed mij denken aan wat mij was overkomen. Ik denk dat een grote oorzaak van migraine te zoeken is bij onze rug(gegraat) en onze houding.