VS keurt pijnstiller goed die 1.000 keer sterker is dan morfine

AP
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een snelwerkende pijnstiller goedgekeurd die tien keer straffer is dan fentanyl en maar liefst duizend keer krachtiger dan morfine. Vorige maand nog riep een senator op om de zware medicatie te weigeren.

Dsuvia is de naam van het nieuwe product. Een pilletje ervan is duizend keer sterker dan morfine. Volgens de Democratische senator Ed Markey uit Massachusetts is er daarom ook duizend keer meer kans dat de drug zal misbruikt worden en duizend keer meer kans dat hij tot doden zal leiden. Vorige maand riep hij de FDA op om de chemische substantie in pillenvorm niet goed te keuren.

Dat is nu toch gebeurd, weliswaar mits strenge voorwaarden. Zo mag het product niet langer dan 72 uren toegediend worden. De pijnstiller mag ook enkel in ziekenhuizen en operatiekamers gebruikt worden en zal niet verkrijgbaar zijn bij de apotheek of voor thuisgebruik in het algemeen. Maar dat zal volgens critici allemaal niet volstaan om de heersende drang naar drugs als Dsuvia bij geïnteresseerden in te dijken.

Dodelijke bijwerkingen

Het medicament komt op de markt in tabletvorm en smelt weg onder de tong. Gekende bijwerkingen zijn: extreme vermoeidheid, ademhalingsproblemen, coma en zelfs de dood. 

Scott Gottlieb van de FDA zei dat ook het gebruik van deze medicatie bij militairen “in dit geval zorgvuldig in overweging genomen werd” om “ervoor te zorgen dat onze soldaten toegang hebben tot behandelingen die voldoen aan de unieke behoeften van het slagveld”.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • asli ugurlu

  1000keer sterker dan morfine?overdrijven ze daar niet een beetje VEEL??

 • DIRK RASSCHAERT

  Dus de nieuwe drug Fentanyl wordt ook al vervangen, straffer, dus nog kleiner in volume om dezelfde aantallen mensen afhankelijk te maken. Steeds goed bedoeld maar zoals steeds eerst getest op de zwarte markt?

 • Patje Staelens

  ik ben zelf chronisch pijn patient en neem dagelijks morfine om iedere dag gewoon te kunnen doorkomen … en ik denk dat dit middel voor sommige gevallen zeer nuttig kan zijn denk maar aan zwaar verbrande mensen of zo … en bij misbruik zijn er inderdaad bijwerkingen maar dat is ook bij andere medicatie zo … het middel niet op de markt brengen omdat verslaafden er mogelijk zouden misbruik van maken is dan ook niet nodig ….

 • raf peeters

  Niemand hoeft te leven met pijn als er de middelen ervoor bestaan en diegene die het allemaal wel beter weten en vrij dom opmerkingen maken kunnen alleen hopen dat ze nooit met chronische pijnen geconfronteerd worden.Door goede pijnstillers te nemen is de levenskwaliteit een stuk aangenamer.

 • Rody Franks

  Gelukkig is de dood maar een bijwerking....