Vrouwen hebben 27% minder kans om gereanimeerd te worden: dit hulpstuk moet daar verandering in brengen

Het Amerikaanse Joan Creative heeft een hulpstuk ontwikkeld dat op de standaard reanimatiepoppen bevestigd kan worden.
YouTube Womanikin Het Amerikaanse Joan Creative heeft een hulpstuk ontwikkeld dat op de standaard reanimatiepoppen bevestigd kan worden.
Vrouwen hebben minder kans om in het openbaar gereanimeerd te worden dan mannen. Dat heeft onderzoek uitgewezen. Een Amerikaans reclamebureau heeft daarop een hulpstuk ontwikkeld om dat te veranderen.

De Womanikin, want zo heet het hulpstuk, kan geplaatst worden op de reeds bestaande reanimatiepoppen, die steeds mannelijk zijn, met als doel om vrouwenlevens te redden.

Uit onderzoek van dr. Audrey Blewer bleek dat vrouwen 27 procent minder kans hebben om gereanimeerd te worden als ze in het openbaar een hartstilstand krijgen. De onderzoekers vermoeden dat de terughoudendheid van de omstanders om de borsten van een vrouw aan te raken, een rol kan spelen.

Daarom heeft het New Yorkse reclamebureau Joan Creative, samen met de United State of Women-organisatie, de Womanikin ontwikkeld om de reanimatie van vrouwen te normaliseren. “De overgrote meerderheid van ons leert reanimeren op een vlakke borstkas. Deze ontwikkeling zal daar verandering in brengen. De Womanikin zal niet alles oplossen, maar het is een stap in de goede richting”, vertelde Jaime Robinson, mede-oprichter van Joan Creative aan CNN. 

“Borsten worden aangeraakt”

Het team van Robinson wilde een product ontwikkelen dat gemakkelijk te reproduceren is, zodat instructeurs en scholen het in reanimatiecursussen kunnen toepassen. “En het is dus wel degelijk zo dat de borsten dan aangeraakt zullen moeten worden”, aldus Robinson. “Maar het leven van de vrouw in nood zou ermee gered kunnen worden.”

“Of een persoon een hartstilstand overleeft, is afhankelijk van hoe snel de reanimatie opgestart wordt. Daarom moeten we manieren bedenken om de reanimatietrainingen toegankelijker te maken voor en door iedereen”, aldus Audrey L. Blewer, wetenschapper aan de Duke University School of Medicine Department of Family Medicine and Community Health. “We moeten dus nadenken over manieren om het bewustzijn rond plotselinge hartstilstand te vergroten en hoe we meer mensen in staat kunnen stellen om reanimatie uit te voeren als dat nodig is.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssens

  In het mee-too tijdperk kun je inderdaad beter voorzichtig zijn. Voor je het weet heb je een aanklacht aan je broek.

 • Peter Buyck

  Toch 'groots' van dat Amerika dat men te puriteins is om iemand aan te raken (zelfs levensreddende aanrakingen kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden) maar daarnaast laten ze wel toe dat kinderen voor hun eerste of plechtige communie 'hello kitty vuurwapens' kunnen krijgen...

 • Robbert Vandendorpe

  @Carla Van Geel: lol, ik denk dat je het misleest. Er is geen hulpstuk. Het product is doodweg een vrouwelijke manikin on in scholen de reanimatietechniek op te oefenen. Zodanig dat men ervaring op kan doen met vrouwenlichamen mbt reanimatie. Zou inderdaad dom zijn als je bij een incident eerst een "hulpstuk" moet zoeken... Tegen dan is ze dood.

 • Tommy Verstraeten

  stefan je raakt automatisch de borsten aan als je op de borstkas van een vrouw drukt dat kan nu eenmaal niet anders het borstbeen zit bij vrouwen nu eenmaal tussen de borsten hé - en gek dat mannen plots niet meer aan borsten willen komen als er een leven te redden valt

 • Willy Slegers

  Beste Carla, lees eerst het artikel voordat je commentaar geeft. Het is een hulpstuk om op bestaande poppen te zetten.