Vrouw ontdekt via warmtecamera in museum dat ze borstkanker heeft

Bal Gill/PA Wire
Een Engelse vrouw ontdekte per toeval dat ze borstkanker heeft toen ze tijdens een uitje naar het Schotse museum Camera Obscura and World of Illusions via een warmtecamera zag dat haar linkerborst feller oplichtte op het scherm.

De 41-jarige Bal Gill uit Slough, Berkshire, nam met haar telefoon een foto van het opmerkelijke beeld. Thuis zocht ze informatie op via internet en al snel las ze dat oncologen soms gebruik maken van warmtebeeldcamera’s om kanker op te sporen. Daarop raadpleegde ze onmiddellijk haar huisarts, waarna ze werd doorverwezen naar het ziekenhuis.

Uiteindelijk werd ze inderdaad gediagnosticeerd met een vroege vorm van borstkanker die kan uitgroeien tot een invasieve, levensbedreigende aandoening.

lees verder onder de foto:

De vrouw nam achteraf contact op met het museum om hen te bedanken. “In mei 2019 bracht ik met mijn familie een bezoekje aan jullie museum en zo kwamen we ook bij de zaal met de warmtecamera terecht. Zoals alle families zwaaiden we met onze armen en keken we naar de beelden die gegenereerd werden. We vonden het een beetje vreemd dat er bij mij een rood vlekje op mijn borst te zien was, zeker omdat dat bij anderen niet zo was. Ik nam er een foto van, waarna we de rest van het museum bezochten”, schrijft de vrouw.

“Enkele dagen later scrolde ik thuis in mijn telefoon door mijn foto’s en zag het beeld opnieuw. Ik besloot op Google op te zoeken wat dit kon betekenen en stuitte op een heleboel artikelen over borstkanker en warmtecamera’s. Daarop maakte ik meteen een afspraak met de dokter en het blijkt dat ik borstkanker heb, gelukkig in een vroeg stadium. Ik ben inmiddels twee keer geopereerd en moet nog een keer onder het mes om te voorkomen dat het uitzaait.”

Dank

“Ik wil jullie graag bedanken: zonder de camera zou ik dit nooit geweten hebben. Ik weet dat dit niet de bedoeling van de warmtecamera is, maar voor mij betekende het een bezoek dat mijn leven veranderde. Mijn bezoek aan Camera Obscura heeft mijn leven veranderd”, schrijft de vrouw.

In een reactie zegt museumdirecteur Andrew Johnson dat zijn team er niet van op de hoogte was “dat onze Thermal Camera levensveranderende symptomen kan detecteren. We zijn zeer onder de indruk van Bals verhaal, aangezien ikzelf en een aantal van onze teamleden in onze nabije omgeving al met borstkanker te maken hebben gehad. Het is ongelofelijk dat Bal deze afwijking op het beeld opmerkte en er meteen naar handelde. We wensen haar het beste met haar herstel en hopen haar en haar familie in de toekomst te ontmoeten.”




12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hanny Slangen

  Moet je dat zelf betalen of betaalt de zorgverzekeraar dat ???

 • Chantal de Werd

  Geen mammografie voor mij!! Ik laat al enkele jaren via een warmtecamera mijn borsten checken. Pijnloos en de garantie dat er in een heel vroeg stadium zaken gedetecteerd worden. Met een mammo wordt uiteindelijk maar 50% gedetecteerd , met een echografie tot 80% en met de warmtecamera 100%. Zo jammer dat weinig vrouwen dit weten!

 • Anne Geerts

  Geef mij dan maar zo'n warmtecamera ipv mammografie

 • Daniel Corstjens

  Dus eigenlijk moeten die dure onderzoeken voor een groot deel er niet zijn en is een simpele warmte camera al voldoende?

 • Mark Talman

  Methode werd vroeger in veel landen gebruikt om borstkanker op te sporen. Spotgoedkoop. Ook in België werd dit toegepast. Tot in de jaren 90. Nu??