Vrouw (39) krijgt donorlongen van kettingrookster en sterft aan longkanker

Archiefbeeld.
thinkstock Archiefbeeld.
Een 39-jarige vrouw is in Frankrijk gestorven aan longkanker nadat ze donorlongen had gekregen van een kettingrookster van 57. Het ziekenhuis van Montpellier volgde de overleden vrouw al sinds haar kindertijd op als mucoviscidosepatiënte. Haar casus is nu wetenschappelijk beschreven in het medische tijdschrift Lung Cancer. Le Monde brengt haar trieste verhaal.

De vrouw leed van kindsbeen af aan mucoviscidose of taaislijmziekte, een erfelijke stofwisselingsziekte waarbij de longen en de alvleesklier aangetast worden. In november 2015 kampte ze op 39-jarige leeftijd met een “plotse vermindering van de ademhalingscapaciteit” en moest ze een dubbele longtransplantatie ondergaan. Haar donor was een vrouw van 57 die dertig jaar lang ongeveer twintig sigaretten per dag had gerookt. Vóór de operatie bleek er niets aan de hand met de longen. Maar twee jaar later had de patiënte plots koorts en opnieuw ademhalingsproblemen. Op scans zagen de artsen in beide longen verschillende onrustwekkende vlekken. Twee maanden later overleed ze.

Achteraf bleken de eerste tekenen van longkanker al zichtbaar op scans van een jaar na de transplantatie. De tumoren ontwikkelden zich dus kort na de transplantatie, wat er volgens de onderzoekers op wijst dat de kiemen van de longkanker al aanwezig waren bij de donorvrouw toen die nog leefde. Dat de kanker zo razendsnel toesloeg, heeft volgens de artsen te maken met de immunosuppressieve behandeling die de patiënte onderging om te vermijden dat haar lichaam de donororganen zou afstoten.

De wetenschappelijke onderzoekers pleiten in hun artikel voor betere voorzorgen bij gevallen waar de organen afkomstig zijn van donors die zware rokers waren, ook al waren ze dan recent gestopt met roken. 
67 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Urbain Schotte

  Christiane Verbeek: maak dat een ander wijs !

 • Christiane Verbeek

  Longfoto's laten nemen en een longfunctietest laten doen op mijn 41ste. Had toen al 26 jaar gerookt. Longtest : longinhoud 106% van het gemiddelde van niet rokende leeftijdsgenoten. Longen : niets aan te zien! Besluit : niet iedere roker loopt rond met zwartgeblakerde longen en een gebrek aan zuurstof. ik ben nu 59 en leef nog, ondanks 44 jaar roken. Sinds enkele maanden gestopt met roken en ik voel me niet anders dan voor mijn stop poging.

 • Gilbert Vermeersch

  Wie zijn de verantwoordelijken voor deze dood, dood met voorbedachte rade?

 • Tine Itterbeeck

  Is het niet zo dat kettingrokers longen hebben die druipen van de teer? Of zo doen anti-rookcampagnes ons toch geloven. Dat moeten chirurgen dan toch met het blote ook kunnen vaststellen?...

 • Roberto Varsalona

  Hoe kan zoiets in deze tijd van technologie nog gebeuren onverantwoord en nu schuiven ze alles in de doofpot en de slachtoffers krijgen peanuts