Volgens pionier van de harttransplantatie is varkenshart over drie jaar klaar voor de mens

Illustratiebeeld
Thinkstock Illustratiebeeld
Op de veertigste verjaardag van de eerste succesvolle harttransplantatie in Engeland, beloofde de voormalige hartchirurg en onderzoeker Sir Terence English dat er binnen drie jaar (aangepaste) varkensharten voor de mens beschikbaar zullen zijn.

Terence English (87) is inmiddels een gepensioneerd hartchirurg, maar eveneens een pionier op het gebied van harttransplantaties. Veertig jaar geleden voerde hij de allereerste geslaagde harttransplantatie in Engeland uit. Een van de (jonge) artsen die English destijds bijstond, zou volgens hem klaar zijn om een menselijke nier te vervangen door de nier van een varken. Dat zou dit jaar zelfs nog gepland staan.

Xenotransplantatie

“Als het resultaat van de xenotransplantatie van een nier gunstig is, zal het waarschijnlijk ook lukken met een hart”, aldus Terence English in de Britse krant The Sunday Telegraph.

Xenotransplantatie is het transplanteren van organen of weefsels tussen verschillende soorten. Dat is niet evident vermits het menselijk immuunsysteem onmiddellijk reageert op vreemd weefsel. Om dat probleem te vermijden, past men het transplantaat – het hart van een varken bijvoorbeeld – aan.

Dierlijke organen 

Het gebruik van een dierlijk orgaan voor transplantaties zou heel wat problemen kunnen oplossen. Menselijke organen zijn immers schaars en een match vinden is bijzonder moeilijk. Zo zouden er enkel in Groot-Brittannië al 250 patiënten op de wachtlijst voor een harttransplantatie staan. “Er zullen dierenactivisten zijn die zeggen dat het verkeerd is, maar als je er een leven mee kan reden, is dat dan niet beter?”, vraagt English zich hardop af.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ivo Torfs

  Hoelang gaat dan zo'n dierlijk ruilorgaan mee ?

 • Ludo Wouters

  Ik hoop voor Maria Arens dat ze nooit nierfalen heeft. Ik ben er zeker van dat ze na een paar maanden zal smeken voor een donornier. Liever een aangepast varkenshart dan wachten tot iemand ervoor moet sterven. Ik denk zelfs dat een aangepast varkens hart beter is dan een donorhart van een mens.-

 • Bob De Bouwer

  Ik vraag me af hoe mensen hier zouden reageren als een jong kind met aangeboren afwijking zo gered kan worden (daar doet gezond eten weinig aan). Varkens worden toch al gegeten dus harten van de geslachte varkens gebruiken. Ja we moeten dieren respectvol behandelen, maar een mensenleven is meer waard.

 • Rosa De Pauw

  Waarom niet ? Er worden toch véél varkens geslacht voor consumptie, ander word er diereneten van gemaakt.

 • piet devlieger

  Ik zou die dierenliefhebbers hier graag eens bezig zien als zij (of hun moeder, vader of kind) een ruilhart nodig hebben en er enkel zo'n varkenshart kan geleverd worden dat hen of hun geliefden verder kan laten leven. 'Sorry ma, we gaan daar geen varken voor doden, hé. Jij moet dood, niets aan te doen."