VN neemt burn-out mee in zijn statistieken

exhausted in office
Getty Images exhausted in office
De burn-out of ‘het opgebrand zijn’ maakt zijn opwachting in de internationale ziekteclassificatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die als basis dient voor het vaststellen van gezondheidstrends en statistieken. Deze lijst is gebaseerd op de bevindingen van gezondheidsexperts over de hele wereld en is goedgekeurd door de WHO-lidstaten, die van 20 mei tot 28 mei in Genève samenzitten voor de internationale vergadering van de organisatie. "Dit is de eerste keer dat de burn-out zijn opwachting maakt in de classificatie”, verklaarde WHO-woordvoerder Tarik Jasarevic vandaag aan de pers.

De WHO-ziekteclassificatie biedt een gemeenschappelijke taal waarmee de zorgverleners wereldwijd medische informatie kunnen uitwisselen. Het gevoel van opgebrand zijn, geen energie of motivatie meer vinden, wordt beschreven als "een syndroom (...) door chronische stress op het werk en wordt gekenmerkt door drie elementen: "een gevoel van uitputting", "cynische of negatieve gevoelens gerelateerd aan het werk en verminderde professionele efficiëntie". 

Het WHO-register stelt dat burn-out "specifiek verwijst naar fenomenen die verband houden met de professionele context en niet dient om ervaringen op andere vlakken van het leven te beschrijven".

De nieuwe WHO-ziekteclassificatie werd vorig jaar gepubliceerd en werd officieel goedgekeurd tijdens deze 72e Wereldbijeenkomst. Ze treedt in werking op 1 januari 2022. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.