Vlaanderen gaat tot in Australië op zoek naar verpleegkundigen om dreigend tekort op te vangen

De Unie van Verpleegkundigen en de christelijke vakbond LBC-NVK begrijpen de noodzaak aan bijkomende werkkrachten, maar hebben vragen bij de haalbaarheid van het plan.
thinkstock De Unie van Verpleegkundigen en de christelijke vakbond LBC-NVK begrijpen de noodzaak aan bijkomende werkkrachten, maar hebben vragen bij de haalbaarheid van het plan.
Om de stijgende vraag naar zorg- en welzijnswerkers op te vangen, kijkt Vlaanderen over de grenzen heen. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) wil de VDAB inschakelen om kandidaten te zoeken in landen waar een teveel aan zorgkrachten is. 

Daarbij wordt gedacht aan Frankrijk, Spanje, Turkije en zelfs de Filipijnen en Australië. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

De zoektocht is een van de prioriteiten uit het nieuwe actieplan dat Zorg­ambassadeur Lon Holtzer voor Vandeurzen ­opstelde.
De VDAB zal taal­programma's moeten uitwerken en voor een vlotte erkenning van diploma's zorgen, zonder dat dit tot kwaliteitsverlies leidt.

Vragen over haalbaarheid plan

De Unie van Verpleegkundigen en de christelijke vakbond LBC-NVK begrijpen de noodzaak aan bijkomende werkkrachten, maar hebben vragen bij de haalbaarheid van het plan. "Om dit te laten slagen zal veel geld nodig zijn", klinkt het in de krant. Zij zien meer heil in acties om jongeren warm te maken voor een zorgopleiding. 

Een concreet voorstel is om 14-jarigen uit alle richtingen van het onderwijs te laten kennismaken met een job in de zorg.
78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sabine van Daele

  meer loon ga je inderdaad niet meer werk mee verrichten wel met meer handen, meer loon is uiteindelijk hogere loonschaal meer mensen op de werkvloer

 • adam naaktgeboren

  Ik hoop dat wanneer ik op pensioen ben als verpleegkundige nooit of te nooit nog in een ziekenhuis moet zijn. Als ik zie wat er nu al dagelijks fout gaat dan zal ik tegen dan geen oog meer dicht doen om te weten wat er allemaal rond mij gaande is. Misschien begrijpen ze mij dan zelfs niet meer in mijn eigen vaderlandse taal.

 • raf peeters

  @Ronald Roelants ,als je niet weet waarover je praat ,zwijg dan gewoon ,niks klopt er van Uw stelling ,toevallig dochter die in die branche werkt, ja zwangerschap ver-lof bestaat ,ook voor hen en is 15 weken zoals iedereen en geen 15 maand,

 • DIRK VANGOSSUM

  @Ronald Roelants. Uw informatie is niet juist of misleidend. Een verpleegster heeft dezelfde rechten voor, tijdens en na de zwangerschap dan andere bedienden. (geen

 • adam naaktgeboren

  Alles gaat naar de artsen, de overschot is voor het zorgpersoneel. Het kaderpersoneel verziekt de mensen in de zorg omdat ze allang niet meer weten wat werk er moet gebeuren aan bed i.p.v. al die administratieve zever. Dit enkel om geld binnen te rijven.