Exclusief voor abonnees

Viroloog over ‘antivaxxers’: “Terug naar de natuur? Dan moet je ook de horror van de natuur erbij nemen”

Hoewel de vaccinatiegraad in ons land zeer hoog ligt, moeten we toch oppassen voor de uitbraak van bijvoorbeeld mazelen.
Robin Utrecht Hoewel de vaccinatiegraad in ons land zeer hoog ligt, moeten we toch oppassen voor de uitbraak van bijvoorbeeld mazelen.
De bewering van de omstreden huisarts Kris Gaublomme dat inenten de immuniteit verlaagt en zelfs kan leiden tot astma, autisme en gedragsstoornissen, wordt door de wetenschap als pure nonsens beschouwd. Maar de weerzin tegen vaccins waart al langer door Europa. De ‘antivaxxers’ zijn niet zelden ouders die zich verdiepen in vaccineren en dan bewust de keuze maken hun kinderen niét in te enten. Hebben ze niet gewoon een punt? Neen, toont de wetenschap expliciet aan. Vijf horrorverhalen over vaccins tegen het licht.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michel Philippe

  Ik lees hier reacties van mensen die met heimwee terug denken aan de vroegere pest epidemieën....... Preventie is een goed idee. Hoe komt het dat de moderne mens langer leeft dan vroeger ? Omdat de gezondheidszorg verbetert. Vergeet ook niet dat er bij de mensen geen "natuurlijke selectie" meer is. Weet gij een humane oplossing daar voor ?

 • Peter Cortens

  Precies of gij en ik in staat zijn wetenschappelijk bewijs voor of tegen vaccineren even van het internet op te vissen, te begrijpen en zelf te testen, doe normaal aub. Denkt ge nu echt dat een antivax fimpke op youtube met wat pseudo wetenschappelijke conspiracy een bron aan kennis is ? Voor elk gek idee (niburu, perpetuum mobile, holle aarde, ...) vind je wel website volgepakt met sexy en blinkende onzin. Is de website van het ministerie van volksgezondheid te saai of zo ?

 • Elle Devee

  Ze doen maar die anti-vaxxers. Ik ben tegen zowat alles gevaccineerd en voel me daar zeer goed bij.

 • Albert De Vries

  Viroloog, put your money where your mouth is en start uitsluitend betaald met farma-producenten-geld, een Belgisch National Vaccine Injury Compensation Program zoals in de VS al 10-tallen jaren bestaat. Met 30 jaar terugwerkend kracht. Een National Vaccine Injury Compensation Program vergoedt schade veroorzaakt door vaccins. 't Gaat jullie niets kosten of het zou moeten zijn dat vaccins naast kleine ook grote bijwerkingen kunnen hebben (zie hun bijsluiters)

 • Els Pauwels

  Nou ik ben gevaccineerd tegen alles wat jan en kerngezond en van niets last