VIDEO. Wetenschappers ontdekken "nieuw orgaan" in ons lichaam

Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/legalcode)
Mount Sinai Beth Israel Medical Center Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/legalcode)
Wetenschappers hebben een ophefmakende ontdekking gedaan in het menselijk lichaam: een soort snelweg voor vloeistof die onder de huid en langs veel organen loopt. In een artikel in Scientific Reports noemen ze dat netwerk van vochthoudende compartimentjes samen voor het eerst een "nieuw orgaan". Ze hopen dat de ontdekking helpt begrijpen hoe kanker zich door ons lichaam verspreidt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De lagen van het 'interstitium', zoals het netwerk wordt genoemd, werden lang beschouwd als dicht bindweefsel, maar nu blijken het minuscule reeksen vochthoudende kanaaltjes. Die zitten onder de huid, maar ook langs darmen, longen, bloedvaten en spieren. Samen vormen ze een netwerk dat ondersteund wordt door een raamwerk van sterke, flexibele eiwitten. De onderzoekers vermoeden dat de compartimentjes kunnen dienstdoen als schokbrekers die lichaamsweefsel beschermen tegen schade, en dat ze samen ongeveer een vijfde van het lichaamsvocht bevatten.

Levend weefsel

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat dit nu pas wordt ontdekt? Dokters David Carr-Locke en Petros Benias van het Mount Sinai Beth Israel Medical Center in New York stootten erop tijdens een kijkonderzoek van het galkanaal van een patiënt, waar ze aanwijzingen zochten van kanker. De camera gaf lichaamsweefsel vergroot weer, waardoor de artsen op patronen stootten die ze nog niet eerder hadden gezien. Zij namen vervolgens contact op met patholoog Neil Theise van de New York University. 

De galblaas zit naast de lever.
thinkstock De galblaas zit naast de lever.

Maar het ging dus om een levende patiënt, terwijl traditioneel onderzoek dood lichaamsweefsel bestudeert waaruit vloeistoffen verwijderd zijn. De kanaaltjes werden dus doorgaans aanzien als een simpele laag bindweefsel, maar Theise ontwikkelde een techniek om het verwijderde weefsel in leven te houden. Dat is meteen ook zijn grote verdienste, zegt professor Patrick Pauwels, hoofd van de dienst Pathologische Anatomie van het UZ Antwerpen. Aan de VRT-nieuwsredactie legt hij uit dat de vloeistofstromen wel degelijk al langer gekend waren, maar dat het nu de eerste keer is dat ze in levend weefsel in detail bestudeerd werden mét het circulerende vocht erin.

Kanker

Theises team analyseerde nog stukjes galkanaal van twaalf andere patiënten en stelden vast dat de laag uitmondt in het lymfevatenstelsel, het netwerk van organen, vaten en weefsel waarin lymfe en lymfocyten zitten en getransporteerd worden. Dat is betrokken bij het afweersysteem van ons lichaam.

De onderzoekers vonden aanwijzingen dat kankercellen van tumoren via het interstitium in het lymfesysteem kunnen belanden. Het netwerk zou zo een rol kunnen spelen bij de verspreiding van kanker doorheen het lichaam, waardoor wetenschappers mogelijk nieuwe testen voor kanker zouden kunnen ontwikkelen.
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Ockier

  Gezien op ‘t nieuws hoe ze dit dan aan een ‘oude, lang geleden’ opgeleide dokter dit ter bevestiging vroegen? Typisch geval van iets niet willen erkennen wat men niet zelf gevonden heeft of wist.

 • Edgard Gielis

  zijt u zeker toch laat in het menselijk bestaan

 • george patrick martou

  @Mauclet : mijn zoontje van 3/4 jaar oud had zeer dikwijls serieuze oorontstekingen en dus veel antibiotica .. tot we homeopathie probeerden, oorontsteking 's morgens begonnen en 's avonds gedaan ! zonder antibiotica aub ! en niet slechts één maal !!

 • Gilles Mauclet

  Ik lees hier veel over alternatieve wetenschap. Er is geen alternatieve wetenschap als u kennis getest is en geaccepteert is dan is het wetenschap anders zijn het gwn leugens. Gelijk homeopathie drink u 500× verdund water

 • Gunther Sallis

  Je hoeft geen superwetenschapper te zijn om niet meegegaan te zijn in de snelle wartaal benadering van de geneeskundige. Met een beetje mensenkennis was je al ver geweest. Meer ter zake. Stel dat dit een toegangsweg is tot een tumor, hoe verhoud deze benaderingsweg zich dan tot bestraling, chemotherapie (injectie), of chirugie?