Exclusief voor abonnees

Verslaafd aan voorgeschreven pijnstillers: "Ik vloog tegen de muren op van ellende"

Het veel voorgeschreven middel oxycodon is twee keer zo sterk als morfine.
Krista van der Niet Het veel voorgeschreven middel oxycodon is twee keer zo sterk als morfine.

Oxycodon is een zware pijnstiller, qua chemische samenstelling vergelijkbaar met morfine en heroïne. Het middel werkt op korte termijn goed tegen pijn. Maar misschien wel iets té goed.  "Ik rolde en kroop over de vloer van ellende. Ik heb alles bij elkaar geschreeuwd. Ik wilde niet meer leven."

Huisarts Jos van Bemmel uit het Nederlandse Amersfoort schrikt als hij de brief van het ziekenhuis bekijkt. Het is het medicatieoverzicht van een van zijn patiënten, een 16-jarig meisje. Daarop staan de pijnstillers die ze mee naar huis heeft gekregen.

63 pillen oxycodon. Twee keer zo sterk als morfine.

"Mijn God", denkt Van Bemmel. "Dat kind gaat dood."

Er staat niet bij wat ze heeft, maar Van Bemmel vreest het ergste. Kanker. Leukemie. Iets met verschrikkelijk veel pijn. Ongerust belt hij het meisje op. Ze vertelt dat haar amandelen zijn verwijderd. Die pillen? Daar is ze mee gestopt, omdat ze er draaierig van werd.

Verbijsterd kijkt Van Bemmel naar het briefje. Hij belt de kno-arts met de vraag of het klopt dat patiënten zulke sterke pijnstillers krijgen na een amandeloperatie.

"Ja hoor", zegt de kno-arts laconiek. "Dat is het protocol."

Van Bemmel zegt dat hij het vreemd vindt: paracetamol of ijs helpen toch ook? Maar de kno-arts legt hem uit dat ze de pijn zo veel mogelijk willen beperken. Zorginstellingen worden tegenwoordig door de inspectie en door de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen beoordeeld op 'pijnscores': hoe minder pijn, hoe beter het ziekenhuis scoort op kwaliteit. Het is een van de redenen dat ze zware pijnstillers geven.

"Maar Jos", zegt de kno-arts, "die pijn van zo’n amandeloperatie ís toch ook vervelend?"

Na het gesprek draait Van Bemmel de medicatielijsten van al zijn patiënten uit. Tot zijn verbazing ziet hij dat hij zelf via herhaalrecepten per jaar 20 duizend oxycodon-pillen voorschrijft. Een van zijn patiënten slikt zelfs 1.440 van die tabletten per jaar, zonder een echt goede reden – dat was aan zijn aandacht ontsnapt. Bij het tekenen van de tientallen herhaalrecepten per dag is hij tot dan toe vooral gespitst geweest op de kalmeringsmiddelen, de slaapmiddelen, de antidepressiva.

Niet op de pijnstillers.

"Ik vroeg een collega-huisarts ook eens naar zijn dossiers te kijken", zegt Van Bemmel. "Hij belde snel terug. Ook hij schreef zoveel voor. Hij schrok zich rot."

Vergelijkbaar met morfine en heroïne

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raphael Coryn

  Neem aub geen oxycodone voor de pijn indien absoluut niet nodig is. Ik weet waarover ik spreek. Men komt er niet zomaar van los en afbouwen is afschuwelijk. Dokters die dit zomaar voorschrijven moeten ze hun diploma maar afnemen.

 • Febe Chapin

  Het hangt af van persoon tot persoon. Wat werkt voor 1 persoon, heeft geen effect of enkel slechte effecten op een andere persoon. Voor mij werkt 90% van pijnstillers niet (gelijk een tik tak) of heeft het andere slechtere effecten. Dus voor mij is het meestal kiezen welke pijn ik wil.. We zijn misschien moderner dan in de middeleeuwen, maar we zijn nog verre van medische "toppunt" in huidige tijden.

 • Bram De Clerck

  Dit is net wat er de laatste 10 jaar gebeurt is in de VS en rara daar zitten ze nu met 1 van de ergste oxy en heroine verslavingsproblematieken ooit. We weten naar waar we toe gaan maar er iets aan doen?

 • Jan Ooms

  Al jarenlang is Oxycodon de oorzaak van de drugcrisis in America. Ik had geen idee dat dit bij ons ook gebruikt werd. Ik raad iedereen aan, als uw dokter u dit voorschrijft, vraag iets anders. Zelf morfine is niet zo verslavend.

 • Heidi Werbrouck

  Ok dat amandelen weghalen bij (jong)volwassenen pijnlijker is dan bij kinderen maar om iets zwaar verslavends als oxy te geven voor iets wat op 2 tot 3 dagen overgaat met paracetamol is er ver over, en zeker voor een 16-jarige.