Exclusief voor abonnees

Verouderingsexpert: “Kom bij mij niet af met een marathon. Je hoeft geen dokter te zijn om te zien dat zoiets niet gezond is”

David van Bodegom: ‘Kom bij mij niet af met een marathon. Heb je die mensen al zien lopen? Je hoeft echt geen dokter te zijn om te zien dat zoiets niet gezond is.’
USA TODAY Sports David van Bodegom: ‘Kom bij mij niet af met een marathon. Heb je die mensen al zien lopen? Je hoeft echt geen dokter te zijn om te zien dat zoiets niet gezond is.’
Hij neemt altijd de trap, nooit de lift. Maar vraag de Nederlandse verouderingsexpert David van Bodegom (41) niet om een marathon te lopen. “Wie te intensief sport, slijt”, stelt hij. Wat is dan zijn advies? “Minder hard werken, lekker slapen en die koekjes op het aanrecht laten staan.”

Ook humor houdt jong, denk je dan, als je verouderingsexpert David van Bodegom in zijn kantoor bezig ziet. Zeker als hij, gewillig poserend voor onze fotograaf, ineens een fietsje opduikelt en met een halter begint te pompen: “Ik beken, ik gebruik die anders nooit.”

Spelen is zijn hobby, grijnst hij breed. Of toch sinds hij twee kinderen heeft. “En dan bedoel ik niet alleen Lego. Maar ook zandkastelen bouwen, skateboarden, steppen, aan klimtoestellen hangen en huppelen – precies de dingen wat velen verleren met het ouder worden.”

Die veroudering is zijn vak. Als wetenschapper aan de Leyden Academy on Vitality and Ageing, en als docent aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Hij heeft net een boek uit, en er ligt alweer een nieuw in het verschiet. Zo verscheen onlangs het bejubelde Het geheim van de schildpad, waarin hij uitzoekt waarom sommige diersoorten langer leven dan andere, en wat wij daarvan kunnen leren. Eind deze maand belandt hij opnieuw op de schappen, met Tien jaar cadeau. Een boek met tips voor al wie liever later het loodje legt.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gaston FOUBERT

  @Johannes Smikkelson ?!? Ontbijt overslaan?! Dat is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ontbijt als een koning, middagmaal als een prins en eet 's avonds als een bedelaar. Vitaminen in de morgen zijn goud, 's middags zilver en 's avonds brons.

 • Johannes Smikkelson

  Kris Van Impe, intermittent fasting doet iedereen in principe. De meesten echter maar 10-12 uren. Gewoon ontbijt overslaan en je bent al beter bezig dan de gemiddelde mens.

 • Gilles Debaerdemaker

  Australische onderzoekers hebben aangetoond dat de telomeren van afstandslopers die 40 tot 100km per week trainen gemiddeld 11% langer zijn dan bij normale mensen. Tegen de gratis zever van een zelfverklaarde expert kan de wetenschap niet op, natuurlijk.

 • Richard Tolenaars

  Kan niet goed zijn, en later kom je jezelf wel tegen met allerlei kwaaltjes. Gewoon rustig bewegen, een goed tempo wandelen in de bossen is veel gezonder dan marathons lopen want dan overbelast je jezelf.

 • Wesley Kenis

  Dat die goeroe het dan zelf maar eens bewijst. Ik leef liever 10 jaar minder zonder iets te moeten laten dan nog 20 jaar als een plant in het rusthuis....maarja dat laatste brengt natuurlijk geld op nietwaar...daarom is BIO ook duurder....kassa kassa en al de rest is bijzaak!!!!