Verlamden kunnen weer stappen dankzij implantaat

Grégoire Courtine (staand) met drie patiënten: Sebastian Tobler, Gert-Jan Oskam, David Mzee.
EPFL Grégoire Courtine (staand) met drie patiënten: Sebastian Tobler, Gert-Jan Oskam, David Mzee.
Drie mannen die als gevolg van een dwarslaesie (een onderbreking van de zenuwbanen in het ruggenmerg, red.) veroordeeld waren tot een rolstoel, hebben dankzij een revolutionaire techniek die ontwikkeld werd in Zwitserland weer een stukje kunnen lopen. 

Eén van de patiënten in het onderzoek was de 35-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Hij raakte zeven jaar geleden grotendeels verlamd door een gedeeltelijke dwarslaesie en heeft een operatie ondergaan bij het team van Grégoire Courtine, een Zwitserse expert op het vlak van zenuwbeschadigingen en dwarslaesie. 

Daarbij kreeg Oskam een sonde in zijn ruggenmerg geïmplanteerd en een soort pacemaker in zijn buikholte. Deze apparatuur zorgt ervoor dat beschadigde zenuwen toch prikkels doorgeven. In combinatie met intensieve fysiotherapie wordt resultaat geboekt: Oskam kan nu in zes minuten weer 80 meter lopen met elleboogkrukken.


De Sint Maartenskliniek in Nijmegen waar hij behandeld wordt, is zeer te spreken over de nieuwe techniek. De patiënt zelf ook. "Ik ben door alle inzet van de afgelopen jaren veel zelfstandiger geworden, maar het kost ook nog steeds erg veel inspanning om stappen te zetten", zegt hij.

De resultaten van de studie genaamd STIMO (Stimulation Movement Overground) staan in het tijdschrift Nature. Volgens de onderzoekers is het van belang om de behandeling vroeg op te starten, omdat er dan nog geen atrofie is opgetreden in de verlamde lichaamsdelen.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karin Baert

  Het is alleen voor beschadigde zenuwcellen en mensen die nog niet lang invalide zijn aan onderste ledematen, als je zenuwen radicaal geknakt zijn en het bot en merg onherstelbaar beschadigd, en de patiënt al meer dan een jaar niet meer kon lopen haalt deze extreem dure ingreep dus ook niets uit, natuurlijk voor de getroffen personen zeer welkom. Maar mirakels bestaan nog steeds niet.

 • Eric Grosemans

  Prachtig, ook dit is een spinn-off van ruimtevaarttechnologie. Zo zijn er heel wat, dus blijven investeren in ruimtevaart, iedereen heeft er baat bij.

 • Joske Keyre

  top, nog van dat

 • Freddy De Vos

  Voila, dit is technologie. Men zou beter meer investeren in dit soort technologie i.p.v. robotten de ruimte in te sturen. Hiermee help je rechtstreeks duizenden mensen, hopelijk is deze technologie betaalbaar.

 • Philomena Vanderweyen

  Dit nieuws maakt mijn week goed,geweldig gewoon.