Vergeet de bijsluiter: hoe video's het gigantische probleem van verkeerd medicatiegebruik kunnen aanpakken

Bij Apotheek Orion in Amersfoort kunnen klanten de bijsluiter van hun medicijnen lezen met behulp van een schermpje. Het is onder meer ontwikkeld voor laag geletterden en anderstaligen. Op de foto is personeel bezig het schermpje te installeren.
Marcel van den Bergh Bij Apotheek Orion in Amersfoort kunnen klanten de bijsluiter van hun medicijnen lezen met behulp van een schermpje. Het is onder meer ontwikkeld voor laag geletterden en anderstaligen. Op de foto is personeel bezig het schermpje te installeren.
Video’s als vervanger van de bijsluiter kunnen het gigantische probleem van verkeerd medicatiegebruik aanpakken. In Nederland kunnen apothekers de inzet ervan vergoed krijgen, maar experts waarschuwen voor te hoge verwachtingen.

Zo’n bijsluiter, dat is niks voor mevrouw Van Loenen. Het papier is te kreukelig, de letters zijn te klein, de woorden zijn te moeilijk. "Dat is gewoon een leerprobleem van mij. Ik kan wel wat lezen, maar die ingewikkelde woorden sla ik meestal over", vertelt ze aan de telefoon. Onhandig, nu ze nieuwe bloedverdunners moet slikken. Natuurlijk heeft de apotheker een en ander uitgelegd toen ze de medicatie ophaalde, maar aan de balie "is het meestal druk, en je verstaat wel wat, maar de helft vergeet je weer".

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.