Vakantie in België draait uit op nachtmerrie: meisje (3) kan plots niet meer stappen

Imogen (3) was met haar ouders op vakantie in resort De Kempen in Mol.
RV Imogen (3) was met haar ouders op vakantie in resort De Kempen in Mol.
De vakantie van een Brits gezin in België is uitgedraaid op een nachtmerrie. Hun dochter Imogen (3) werd in ons land getroffen door een zeldzaam virus. Daardoor kon het meisje van de ene op de andere dag plots niet meer stappen. “Een nachtmerrie”, zegt haar mama.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gezin Roberts uit Raunds, in de buurt van Northampton, was eind 2018 op vakantie in Resort De Kempen in Mol. Hun dochtertje Imogen was toen 2 jaar. “Op vakantie kreeg ze een verkoudheid”, zegt mama Holly. “Uit voorzorg ging ik met haar naar een ziekenhuis in de buurt. Daar dachten ze dat het een astma-aanval was, en een infectie op de luchtwegen. Imogen was volgens de dokters ok en werd uit het ziekenhuis ontslagen.”

“Ze kwam zingend en dansend buiten”, zegt Holly. De volgende dag vertrok het gezin met de auto uit België, en lag het meisje het grootste deel van de dag neer. “We dachten dat ze gewoon moe was en van de infectie moest herstellen. Maar de volgende ochtend kon ze plots niet meer op haar benen staan.”  

Screenshot Facebook/ITV

Ruggenmerg

Terug in Engeland, bleek er meer aan de hand. Dokters vertelden dat de infectie had geleid tot de zeldzame aandoening ‘myelitis transversa’ - een ontsteking aan het ruggenmerg. Die kan veroorzaakt worden door virale infecties of bacteriën. Mogelijk ontstaat de aandoening doordat het afweersysteem het eigen weefsel aanvalt. 

Het begint met koorts en hoofd- en rugpijn. Daarna ontstaat krachtverlies en gevoelloosheid in de benen. Imogen kon zelfs haar tenen niet meer bewegen.

“Het was vreselijk”, vervolgt Holly. “Ik wou dat het een nachtmerrie was, waaruit ik kon ontwaken. Ze dienden haar meteen medicatie toe om de ontsteking tegen te gaan. Daardoor veranderde Imogen.” 

Screenshot ITV/Facebook

Driftbuien

“Plots werd ze agressief, ze kreeg driftbuien en soms beet ze zelfs. Allemaal dingen ze nooit eerder had gedaan. Normaal is ze het liefste kind ter wereld, altijd vrolijk. Het was heel moeilijk om daarmee om te gaan.”

Imogen werd in haar thuisland behandeld in verschillende ziekenhuizen. “Dokters vertelden dat er 50 procent kans was dat ze opnieuw leerde stappen.” Via intensieve sessies kine proberen ze vooruitgang te boeken. Het meisje heeft ook een speciaal looprekje dat haar moet helpen.”

Imogen (3) leert samen met haar mama opnieuw rechtstaan in een speciaal looprekje.
Screenshot ITV/Facebook Imogen (3) leert samen met haar mama opnieuw rechtstaan in een speciaal looprekje.

Hoewel ze nog maar 3 jaar is, wil ze zelf ook absoluut opnieuw leren stappen. Afgelopen weekend, vijf maanden na hun vakantie in ons land, stond Imogen voor het eerst opnieuw zelfstandig op haar eigen benen. Ze moest wel nog steun zoeken aan een balustrade.

Imogen (3) staat voor het eerst in vijf maanden op haar eigen benen.
RV Imogen (3) staat voor het eerst in vijf maanden op haar eigen benen.

“De eerste keer dat ze rechtstaat, zonder dat haar knieën doorknikken”, zegt Holly over de foto. “Ongelooflijk. Zo bleef ze bijna 2 minuten staan.” Toch is de weg naar volledig herstel nog lang. En bovendien niet goedkoop. 

“We willen ze laten behandelen in het revalidatiecentrum Neurokinex”, zegt Holly. “Om haar de beste kansen te geven op herstel, en op een gelukkige jeugd.”

RV

Crowdfunding

Daarom zamelt de familie op verschillende manieren geld in. Zo is er een crowdfunding waarmee ze 10.000 pond (ongeveer 12.000 euro) proberen op te halen. Op 11 mei plant de lokale voetbalclub van Raunds een groot evenement. Een vriend van de ouders loopt in april een halve marathon om geld in te zamelen.

“We krijgen geweldig veel steun”, zegt Holly. “Ik hoop dat mijn kleine meid ooit opnieuw normaal zal kunnen stappen.”
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Magdalena Verschaeren

  Niemand is verantwoordelijk voor deze infectie. Haar lichaampje reageerde er zelf verkeerd op waarschijnlijk, Haar afweer systeem viel haar eigen cellen aan. Zeldzaam, maar zo maar niet op te sporen.... In GB hebben ze toch ook een goede en sociale ziekteverzekering?

 • Ronald Van Beneden

  Als het eigen afweersysteem het eigen lichaam aanvalt is dat een auto-immuunziekte. Eris dus iets mis met de afweer van het meisje zelf. De infectie is de uitlokkende factor maar niet de oorzaak.

 • Rikske Goossens

  Als ik het bedrag kon missen (als ik topvoetballer was bv),ik zou het ganse bedrag storten.Schande aan de mensen die zeggen dat de ouders hier weer proberen geld uit te slaan.

 • Ronny Biesen

  En wat doet Belgie om dat resort in Mol te laten controleren? Of moeten er nog zulke gevallen voorkomen?

 • Heidi Werbrouck

  Gezien het over een complicatie van een verkoudheid gaat, had ze het evengoed gekregen na een vakantie in Nederland of Frankrijk, zelfs als ze thuis waren gebleven. Jammer voor het kindje maar om nu te zeggen dat het aan België ligt... Een beetje realisme zou gepast zijn.