Tekort aan een geneesmiddel op twintig

Photo News
Voor een geneesmiddel op de twintig geldt momenteel een tekort. Dat schrijft Le Soir, op basis van de lijst die geneesmiddelenagentschap FAGG daarover bijhoudt. 

Geneesmiddelenproducenten moeten het FAGG op de hoogte brengen als er een tekort geldt of verwacht wordt.
Deze week staan er 428 geneesmiddelen op die lijst, waarschijnlijk een record. In november was er nog sprake van 413 ontbrekende geneesmiddelen. Tientallen bloeddrukverlagende geneesmiddelen, antibiotica en pijnstillers ontbreken, soms wel maandenlang. "Voor de volksgezondheid is het tekort aan dat soort geneesmiddelen niet heel ernstig. Maar het toont wel de omvang en de onvoorspelbaarheid van het probleem. Ook leidt het tot onbegrip bij patiënten", zegt Alain Chaspierre, woordvoerder van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).

Experts van het FAGG zijn niet erg ongerust. Ze benadrukken dat sommige tekorten slechts een kwestie zijn van een andere verpakking. Zo kan een doos van dertig pillen ontbreken, terwijl die van tien er nog is. Bij geneesmiddelen voor hiv-patiënten zouden er volgens Le Soir dan weer wel ernstige tekorten zijn.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willem merken

  verleden week op 8 medicamenten 3 niet beschikbaar, vandaag teruggegaan en nog niet beschikbaar bij de groothandelaar is de uitleg. Wedden dat de prijzen zullen opslaan.

 • leen hanssens

  Zelfs dafalgan is bij mijn apotheek niet te krijgen.

 • rik lagrou

  Tuurlijk als men die laatste nieuwe dure geneesmiddelen Besparen doos van 9€ moest aan 7,5€ fabrikanten maken de goedkope niet meer wat hebben we dan bespaard nu 30€ voorsociale zekerheid Tevreden wie zogezegd bespaarde met goedkopere ??

 • Roger Poot

  Een nieuwe tactiek van de pillenboeren, schaarste creëren.......

 • Edgard Gielis

  met dank aan minister de block VLD