Superbacteriën kosten jaarlijks 33.000 levens in Europa

REUTERS
Ieder jaar sterven in Europa 33.000 mensen door een zogeheten superbacterie die resistent is tegen meerdere soorten antibiotica. Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC) meldt dat de ziektes die mensen door de bacteriën krijgen vergelijkbaar zijn met griep, tbc en hiv samen. Het onderzoek van het ECDC is maandag gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Uit het onderzoek van het ECDC blijkt dat zeker 75 procent van de mensen die besmet worden door een dergelijke superbacterie, de infectie oplopen in het ziekenhuis. Volgens specialisten is zeker 70 procent van de bacteriën al resistent tegen in ieder geval één veelgebruikt antibioticum.

Sommige bacteriën zijn volgens het onderzoek al bestand tegen de allerzwaarste antibiotica. Die middelen worden alleen toegediend als allerlaatste redmiddel, als de rest niet werkt. Dat betekent dat sommige infecties niet meer behandeld kunnen worden.

Volgens het ECDC kan dit probleem alleen aangepakt worden als er een oplossing komt voor heel Europa.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean-Pierre Vispoel Rousseau

  Nooit meer oorlog dus?...

 • willy verbeeck

  Bacteriofagen helpen wél, alleen wordt dat hier door de specialisten weggezet als kwakzalverij, ze laten liever de mensen sterven, bacteriofagen is ECHTE geneeskunde.

 • Peter Hegge

  De oorlog die economische supermachten , de pharma-voeding , voeren die nooit meer te stoppen zal zijn. Precies wat ze willen bereiken door globalisatie waar de politici gretig aan meewerken. Zie syndroom van Down vandaag.

 • pierre Van den Wijngaert

  Dat is 33000 meer dan kernenergie,dat de Groenen zich hier eens mee bezighouden ipv ons met dure electriciteit op te zadelen.

 • jef de boeck

  Er is een oplossing . Net documentaire gezien op Duitsland. Duitsers gaan ervoor naar het buitenland .