Strijd tegen kanker kost al meer dan een miljard euro

Een kankerpatiënte. Thinkstock.
thinkstock Een kankerpatiënte. Thinkstock.
De terugbetaling van medicijnen tegen kanker heeft de ziekteverzekering vorig jaar meer dan 1 miljard euro ­gekost. Dat is maar liefst driekwart meer dan in 2016, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.

In 2016 besteedde de Belgische ziekteverzekering nog zo'n 600 miljoen euro aan medicatie tegen kanker. Twee jaar later is dat al meer dan een miljard. Al gaat het om een schatting, aangezien nog niet alle uitgaven voor 2018 geboekt zijn. 

Een van de oorzaken van deze specta­culaire stijging is het succes van de immuuntherapie: ­medicatie die het afweersysteem stimuleert om de tumor aan te vallen. Hoewel slechts een beperkt deel van de ­patiënten immuuntherapie krijgt, bedragen de uitgaven intussen al vele malen meer dan die voor chemotherapie.

Onredelijk hoge prijzen

Volgens de stichting Kom Op Tegen Kanker zijn de prijzen die de farma-industrie vraagt voor nieuwe medicatie on­redelijk geworden. Soms gaat het om honderdduizenden euro's per patiënt.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) denkt eraan om de ziekteverzekering alleen die behandelingen terug te laten betalen waarvan de patiënt effectief beter wordt. Als dat niet zo is, zou de producent zelf opdraaien voor de kosten.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Maerten

  'kosten'..? Wel,mensen: het weigeren te betalen van 2,2 miljard erfbelasting is pas een flinke kost aan de staat..nietwaar..familie Frére?

 • Serge Aernoudt

  Dus, het is je geld of je leven. Iemand die het niet zal kunnen betalen is tot de dood veroordeeld. Als ze nog maar één F 35 minder zouden aankopen kunnen we alweer een eindje verder.

 • christine raes

  Jaag de mensen nog meer op, bezorg ze nog meer stress, dit is heel goed voor de gezondheid. Dit is een bal die keihard terug komt. Een ongezonde levensstijl en stress is een van de hoofdreden van kanker.

 • Jef Staepelaere

  Dit is de eerste maal dat ik Maggie De Block iets zinnig hoor zeggen. Als het niet helpt zijn de kosten voor de producent (lees pharma-maffia). Je moet geen helderziende zijn om te weten dat dit er nooit zal doorkomen Maggie.

 • JAN KAPOEN

  Eén miljard... dit is nog heel wat minder dan men per jaar weggeeft aan illegalen, maar ja, deze keer is het voor mensen van bij ons, dus zal het niet blijven duren.