Stapje dichter bij universeel kankermedicijn? Nieuwe immuuncel “vernietigt alle types kanker” in labo

Illustratiefoto.
ThinkStock Illustratiefoto.
Wetenschappers van de universiteit van Cardiff ontdekten een nieuw type immuuncel die mogelijk àlle types van kanker te lijf zou kunnen gaan. Maar het is te vroeg om al te juichen.

Ze deden de vondst toevallig, bij de analyse van alle stalen uit een bloedbank in de hoop nieuwe immuuncellen te vinden die bacteriën bestrijden. Er dook een tot nu toe onbekende immuuncel op. Die T-cel heeft een receptor die op een laboratoriumschaaltje werkt als een grijphaak die zich vastklampt aan kankercellen. Gezonde cellen worden genegeerd. De T-cel bleek zowel long-, huid-, bloed-, dikke darm-, borst-, bot-, prostaat-, eierstok-, nier- en baarmoederhalskanker te vernietigen. “Dit is nog niet getest op mensen, maar heeft een enorm potentieel”, zegt professor Andrew Sewell.

Zo’n stelling krijg je niet zomaar gepubliceerd in Nature Immunology. “Zij checken alle bevindingen”, reageert professor dr. Michel Delforge van het Leuvens kankerinstituut. “Toch is het te vroeg om te claimen dat je hiermee alle kankers kan genezen. Kanker ontstaat net als ons immuunsysteem de problemen niet onder controle krijgt. Hier zag men in artificiële toestand dat de T-cellen gezuiverde kankercellen aanvallen. Het is nog af te wachten of ze in het menselijk lichaam ook geen gezonde cellen afbreken.”

“In plaats van één therapie voor àlle kankers, zien we in de praktijk trouwens net vaker therapie-op-maat”, gaat Delforge verder. “Met de CAR-T-immuuntherapie (waarbij afweercellen uit het bloed van de patiënt worden geïsoleerd, gemodificeerd en weer teruggeplaatst in het lichaam) kunnen we bepaalde vormen van lymfeklierkanker  en leukemie bij kinderen  bestrijden. Ik zie patiënten genezen, maar sommigen zien we helaas ook weer hervallen”. 
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssens

  Zal toch voor de rijken zijn !

 • Jan Dekoninck

  Wonderlijke doorbraken in kankeronderzoek ....en na een tijdje hoor je er niets meer van . Patent opgekocht door de medische industrie en begraven om hun verkoopcijfers van chemo te beschermen ??

 • Marc Buitink

  Andy Beliën, alle kankers zijn verschillend. De basisprincipes zijn hetzelfde maar er meer dan 100 verschillende kankers. Bovendien is immunotherapie tegenwoordig de beste behandeling gebleken voor sommige kankers alvast en dit is nog relatief experimenteel. Kanker, is een woekergroei van cellen, ze delen of herstellen niet goed meer. Als je dit mechanisme kan opsporen en voorkomen, is dit idealistisch gezien mogelijk, al klinkt het eenvoudiger dan het is.

 • Marianne Van den Lemmer

  En later zullen een paar superrijken 130 jaar worden. Of de overbevolking wordt nog veel erger.

 • Andy Beliën

  Stapje dichter bij universeel kankermedicijn? Ik geloof er niet veel van. Er wordt ons al een tiental jaar en zelfs langer vanalles wijsgemaakt over grote vorderingen in kankeronderzoek en van echte nieuwe behandelingen die ook echt gebruikt worden hoort men niet veel. De meest gebruikte behandeling is nog steeds de chemotherapie (in mijn omgeving dan toch) en is zo al heel lang. Valse hoop is dit weer. Binnen 10-20 jaar is er misschien een betere behandeling die voor iedereen beschikbaar.