Sp.a en N-VA slaan handen in elkaar tegen duistere farmadeals

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
Photo News Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
N-VA en sp.a dienen samen een wetsvoorstel in om meer transparantie te krijgen rond de geheime contracten tussen de overheid en de farmabedrijven. Een meerderheid is in de maak. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

Die zogenaamde 'artikel 81-contracten' kwamen onlangs weer in opspraak. Zo betaalt de sociale zekerheid een goedkoop geneesmiddel voor ouderdomsblindheid, Avastin, níét terug, maar de veel duurdere variant Lucentis wél. 

Het goedkopere middel tegen ouderdomsblindheid Avastin (Roche) wordt niet terugbetaald...
RV Het goedkopere middel tegen ouderdomsblindheid Avastin (Roche) wordt niet terugbetaald...

Die situatie kost volgens de oppositie onterecht een bom geld aan de sociale zekerheid. Volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block is er géén sprake van een meeruitgave omdat er in geheime onderhandelingen een stevige korting is bedongen. Daardoor zou de prijs gedaald zijn tot het niveau van het goedkopere Avastin. Alleen kan niemand die bewering verifiëren door de strikte geheimhouding rond artikel 81.

Discretie

"Wij zijn niet tegen die geheime afspraken en we beseffen dat enige discretie nodig is, maar we moeten er op een of andere manier toch toezicht op kunnen hebben", zegt Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA). In het wetsvoorstel van N-VA en sp.a zal het Rekenhof in bepaalde gevallen en op vraag van het parlement de artikel 81-contracten kunnen inzien.

... maar het duurdere middel Lucentis (Novartis) wel.
RV ... maar het duurdere middel Lucentis (Novartis) wel.101 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna vandenberg

  Ik weet enkel dat ik voor bloedverdunner begin 2018 12 euro betaald heb met een attest en nu voordezelfde ingreep hetzelde medicijn 270 euro kost en er geen terugbetaling meer kan voor aangevraagd worden. Alsof je bloedverdunners neemt alsof het snoepjes zijn. Maggie betaalt liever luxe geneesmiddelen terug voor luxe problemen dat past beter bij de schone schijn maatschappij.

 • Marc Baeyens

  Het aureool dat De Block ooit heeft opgekregen was gebaseerd op drijfzand. In werkelijkheid is haar politieke genie een dikke luchtbel.

 • Lea Van Heybeeck

  Hopelijk beseft De Block hier goed, hoe zwaar ze zal worden afgerekend op haar departementen van Volksgezondheid en migratie.

 • chris delanghe

  Kan het mogelijker nog cynischer? Niks is nog wat het lijkt...

 • Karel Vanormelingen

  Dus ovld vliegt samen met mr uit de federale en het wordt nva spa cdnv ps cdH