Exclusief voor abonnees

Screening op longkanker bij (ex-)rokers zou ‘duizenden doden voorkomen’, maar deskundigen zijn sceptisch

Röntgenfoto van de longen, met links in het rood een longtumor.
Getty Images Röntgenfoto van de longen, met links in het rood een longtumor.
Bij (ex-)rokers die regelmatig een CT-scan laten maken wordt longkanker eerder ontdekt, waardoor de kans dat ze eraan overlijden daalt. Dat maakte het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum bekend. Meteen werd bij onze noorderburen voor landelijke invoering van de screening gepleit. Maar deskundigen zijn kritisch over de cijfers.

Om wat voor onderzoek gaat het?

Vijftien jaar geleden zijn Nederlandse en Belgische artsen begonnen met een langlopend proefbevolkingsonderzoek dat zou moeten uitwijzen of het nuttig is om rokers en ex-rokers regelmatig een CT-scan te laten ondergaan. Het idee is dat zo longtumoren, die vaak pas worden ontdekt in een laat stadium, eerder worden opgespoord. Daardoor gaan patiënten mogelijk minder snel dood. Aan het onderzoek deden 16 duizend (ex-)rokers tussen de 50 en de 74 jaar mee, voornamelijk mannen. De helft van hen kreeg, met tussenpozen van 1 tot 2,5 jaar, vier keer een CT-scan van de longen. De andere helft niet. Daarna zijn de groepen met elkaar vergeleken.

Je hebt 26% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nuReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.