Robotchirurgie moet aantal mislukte knieoperaties halveren

"Als de machine niet op de juiste positie staat, valt ze stil — zoals een auto die automatisch afremt voor een voetganger"

"De robot laat ons toe om preciezer dan ooit te werken, zowel voor het wegnemen van het bot als voor de plaatsing van de prothese", zegt prof. Jan Victor.
RV "De robot laat ons toe om preciezer dan ooit te werken, zowel voor het wegnemen van het bot als voor de plaatsing van de prothese", zegt prof. Jan Victor.
De robot wordt stilaan een vaste medewerker in het operatiekwartier. In het UZ Gent is deze week voor het eerst een knieprothese ingeplant met de hulp van een robot. "We kunnen preciezer dan ooit werken en hopen het aantal mislukte knieoperaties te kunnen halveren", zegt professor Jan Victor. Chirurgen in het algemeen zullen zich steeds vaker laten bijstaan door robots. Straks worden die ook nog eens verrijkt met ‘augmented reality’. "We staan voor een nieuwe doorbraak."

Je hebt 15% van dit artikel gelezen
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Geert De Bleser

    Die robot komt wat te laat voor mij .ik heb al 4 nieuwe knieprotheses.

  • Luc D'haese

    Ziet eruit als een omzeiling van de methode van dokter Gijselinck die gepatenteerd is. Bijbzijn methode ben je zeker dat het juist is, hang je niet af van de vele parameters die men moet ingeven voor die robot.

  • Marc Fonteyn

    Niet Gent maar Overpelt was eerst met zulk een robot. Ere wie ere toekomt